kijózanodás

valószínűleg a korábbi 5 ír nyár és a tökéletesen semmilyen ízű gyümölcsei miatt voltak romantikus elképzeléseim a befőzésről, de tegnap délután 2-kor ezek nyomtalanul múltak el, miután egy komplett meggyfa leszedése, ebédfőzés, porszívózás, mifaszom után gondoltam: akkor most fészbuk hírolvasás, és elhevertem a kanapén: amint sikerült a hírolvasó pozíciót felvennem, az első dolog, amit megláttam a túl kicsi telefonom mögött, az a 3 kiló szilvát tartalmazó zacskó volt a konyha sarkában (amit előző nap még nagyon lelkesen szedtem, utóbb viszont próbáltam úgy eltenni, hogy lehetőleg ne találjam meg) - - -  úgyhogy hírek helyett 10 perc alatt kiműveltem magam a fosókaszilvából (csak a neve miatt bocsátottam meg neki), kikúsztam a konyhába és megfőztem ezt*.

emlékeztető magamnak: ha még egyszer azt találnám mondani, hogy nem akarok 4.7 inchnél nagyobb telefont, tulajdon kezemmel verem szájba magam.

* a tkemali egy grúz szilvaszósz, valahol a ketchup és a chutney közt - az enyémből hiányzott a zöldfűszerek gyakorlatilag teljes sora (koriander, tárkony, vm menta) és valószínűleg ezek tényleg hiányoztak a végízhez, de a mindent tartalmazó háztartásom ezeket véletlenül nem tartalmazta egyrészt, másrészt az összeolvasott receptek közül egyben volt mindegyik (mondjuk pont az tűnt a legautentikebbnek), a legtöbbje csak a kaporig merészkedett).

tkemali - grúz szilvaszósz

tkemali - grúz szilvaszósz

hozzávalók

  • 1 kg fosókaszilva (maggal együtt!)
  • 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 ek koriander, őrölve
  • 1/2 ek só
  • 8 ek cukor
  • 1 kk római kömény, őrölve
  • 1/2 tk bors, őrölve
  • 1/2 tk őrölt chilipehely
  • 1 csokor kapor

know-how

  1. a szilvát megmostam, aztán 3 dl vízzel feltettem főzni - addig főztem, amíg a hús lefőtt a magról (ez elég pikkpakk megtörtént).
  2. egy tényeg nagylyukú szűrőn (nálam a fritőz merítőkosara volt a szűrő) átpaszíroztam az egészet, a magot kidobtam, a húst visszaöntöttem a főzőlébe.
  3. minden felsorolt fűszert hozzáadtam és mérsékelve a lángot addig főztem, amíg kellemesen besűrűsödött.
  4. az én szilvám meglehetőst savanyú volt, úgyhogy a cukor mennyisége a saját ízlésemhez lett belőve (így is elég savanyú maradt).
  5. egy 2-3 dl-es üveg lett belőle, amit szárazdunsztban hagytam kihűlni. (a kimaradt kis tálkányi mennyiség este a hirtelen jött családi grillpartyn a sajttal és a kolbászkákkal nagyjából el is fogyott.)

források: 1 2 3 4

tkemali - Georgian sour plum sauce