40.

gondoltam, ez mégiscsak egy elég konkrét szülinap - legyen már rá valami odab@szós torta.

aztán jött egy egész hetes ámokfutás, aminek a közepén eljátszottam a gondolattal, hogy este 8-kor nekiállok a tortasütésnek, de elaludtam, úgyhogy maradt a születés konkrét napja erre a projektre. munka után hazaszáguldottam, erősen gondolkoztam még fél órát, hogy mennyire jó ötlet pont most egy új receptet kipróbálni (emlékeztető későbbre: semennyire), közben elolvastam még 8 másik Guinness cake recipét, csak hogy kicsit összezavarjam magam, sőt, a végén előszedtem a mindig működő Ladurée-piskóta receptjét is, de végül nem mertem beleönteni a 3 deci Guinnesst, amit a sütibe szántam, úgyhogy maradt az eredeti receptúra. eltököltem még 10 percet a mennyiségek átváltásával és már neki is álltam a sütésnek - ami szépen haladt egy csodálatos Guinness-torta irányába egészen addig, amíg a megsült, kihűlt tortaalapokat fel nem szeleteltem és nem szembesültem vele, hogy sütöttem egy tökéletes, folyós közepű, ragacsos brownie-t.

ennél a pontnál elengedtem az epic jelzőt a torta elől, megbarátkoztam a pohárkrém gondolatával és megittam a maradék Guinnesst, aztán elmosogattam, mire Balázs hazaért, hogy legalább rend legyen, ha már tortája nincs.


másnap hajnalban azért csak összekaptam magam és megfogadtam, hogy elmegyek egy tortakenő tanfolyamra megcsináltam a tortát. a változatosság kedvéért csokisat.

Guinness cake

Guinness cake

hozzávalók

  • a piskótához
  • 20 dkg 72%-os étcsoki (2 tábla)
  • 23 dkg vaj
  • 3.5 dl Guinness
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás + 2 sárgája
  • 0.5 dl semleges ízű olaj
  • 1.7 dl tejföl
  • 37.5 dkg liszt (10 dkg tk volt)
  • 1 ek sütőpor
  • 1 ek nescafe
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet só
  • a krémhez
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 8 dkg porcukor
  • 3.5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek nescafe
  • plusz
  • valami lekvár, én anya málnáját használtam, 6-8 ek-nyit
  • a dekorhoz
  • habcsók
  • szeder
  • szőlő

know-how

  1. vízfürdő felett megolvasztottam a 2 tábla csokit és a vajat. hozzáöntöttem a sört - félrtettem.
  2. a tojásokat a cukorral (robotgéppel) habosra kavartam.
  3. hozzáadtam a tejfölt és az olajat - homogénre kavartam.
  4. folyamatos keverés mellett merőkanállal fokozatosan hozzáadtam a sörös csokit is.
  5. külön tálban összekevertem a száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor, kávé, só).
  6. a száraz keveréket evőkanállal adagolva belekevertem a nedvesbe.
  7. a masszát 2, sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába adagoltam (legközelebb 3 adagot sütnék ennyiből.)
  8. amíg sült: a mascarponét kikevertem a porcukorral és a kakaóporral; a tejszínt kemény habbá vertem, aztán beleforgattam a mascarponéba és betettem a hűtőbe.
  9. a megsült tortaalapokat kicsit hagytam hűlni, aztán 3-3 lapra vágtam őket. (az egyik tortaalap felső lapja szétesett, úgyhogy csak 5 lapból állt végül a torta.)
  10. a lapokat megkentem a krémmel (2-t lekvárral is) - valamennyi krémet hagytam a körbekenéshez.
  11. a félig kész tortára visszaraktam a tortagyűrűt és hűtőbe raktam pár órára. csak ezután kentem rá a maradék krémet és dekoráltam ki a habcsókkal, gyümölccsel, ezzel-azzal.
  12. a krém megint eltűnt a lapok közül másnapra - legközelebb tényleg beleteszem az összeset, bármennyire is soknak tűnik.

forrás

Guinness cake

Guinness cake

(van vasalónk, egyébként, de Balázs néha azt gondolja, hogy az ingeit nem neki kell vasalnia. és hát ezt nem gondolja jól.)