nem látszik

[kép elküld Balázsnak]
– szerinted?
– szíp, csak a bal oldali részében a kaja gyakorlatilag nem lácc, a jobb fele viszont önállóan is felhasználható lehetne.
– ühüm. és az egyáltalán nem zavar, hogy a bal oldalin a gesztenye a téma?
– nem.

na, ilyenkor érzem igazán, hogy értékeli azt az erőfeszítést, amit kifejtettem egy tányér tökéletesen antifotogén kaja lefényképezéséért. (bár tkp miért is tenné, ugye, amikor épp 1200 km.rel arrébb nézegeti a neje küldözgette képeket vasárnap délben – valószínűleg én se lennék lelkesebb a helyében.)
a kaja egyébként antifotogénsége ellenére olyan odab@szós comfort food lett, amilyet már rég csináltam (pedig elég rendszeresen főzök, még ha ezt nem is dokumentálom kényszeresen itt) – ráadásul nagyjából odafigyelés nélkül, mindennel együtt  megvan 50 perc alatt.
és akkor itt köszönném meg az időjárásnak, hogy olyan gusztustalan volt vasárnap, hogy inkább ágyban maradtam és végiglapoztam egy csomó régi Jamie-t és megtaláltam ezt a receptet.)

squash Stroganoff rice

sütőtök Stroganoff

2 nagy adag

sütőtök Stroganoff

Hozzávalók

  • 50 dkg sütőtök, 1.5*1.5-es kockákra vágva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk füstölt őröltpaprika
  • 10 g szárított vargánya
  • 7.5 dkg jázmin rizs
  • 7.5 dkg hajdina
  • 0.5 dl tejszín
  • 5 dkg reszelt parmezán (vagy más kemény sajt)
  • 2 dl víz
  • só, bors
  • 5 kisebb savanyúuborka, felkockázva
  • 2-3 ek apróra vágott petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma

Know-how

  1. a kockára vágott tököt és a nagyobb darabokra vágott hagymát egy sütőtálban szétterítettem, összeforgattam egy evőkanál olajjal, sóztam, borsoztam, megszórtam az őrölt paprikával és 20 perce betettem a sütőbe (175 fok, légkeverés).
  2. a szárított gombát leöntöttem forrásban levő vízzel és állni hagytam.
  3. a rizst és a hajdinát átmostam.
  4. 20 percnél hozzákevertem a tökkockákhoz a rizst-hajdinát és a gombát is, és felöntöttem az egészet a 2.5 dl folyadékkal (amibe már belereszeltem közben a sajtot) és újabb 20 percere visszatoltam a sütőbe. (a rizsnek és a hajdinának nagyjából ugyanannyi volt a főzési ideje) időnként csekkoltam, hogy elég-e a folyadék (egy decit még hozzá kellett öntenem menet közben).
  5. amíg sült a cucc, összedaraboltam az uborkát és a petrezselymet, hozzákevertem a nagyon apróra darabolt fokhagymát - ez került a legvégén a rizses tök tetejére.
  6. a gesztenye csak spontán felindulás volt, egy hónapja kerülgetem a konyhakövön, úgyhogy eléggé ideje volt már megsütni - nemrég csináltam egy tökös-gesztenyés tésztát, ami nagyjából maga volt a harmónia -> gondoltam, itt is működni fog. működött. de hangsúlyozottan egyéni invenció, semennyire nem szükséges az alap Stroganoffba.

forrás: Jamie Magazin, Oct. 2017.

https://www.eztettem.hu/2019/02/sutotok-stroganoff.html

Egy hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Viki

    Isteni! Hiába, ez a Jamie…! A hajdina jellegzetes íze miatt köles-rizs kombóból készítettem. Most sem sikerült pergősre párolni a kölest (ez olyan mission impossible nekem), parmezán nem volt itthon+a gomba áztató levéből is öntöttem alá. Nagyon jó!

    Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.