Receptek, amikben van citrom

a hónap, amikor ultraegészségessé lettem

Axi kitalálta, hogy igyunk zöldet egy hónapon át, küldött pöpec bevásárlólistát is hozzá, amivel hősnőnk elballagott legott a bótba és vett egy akkora ananászt, mint a feje, aminek pont az ötöde lett turmixként hasznosítva. a maradék 5 kiló ananász kicsit sok volt csak úgy megenni, úgyhogy áttranszformáltam gyümölcsbőrré. nem azért, mert Andi pont akkor jelentette, hogy 12 napja nem eszik édességet, erre bűntudatom támadott vala, de az én életem édesség nélkül szánalmasan egyhangú és szürke és rossz, és ezért valami [ Tovább ]

egy újabb Jamie-leves: avgolemono

a Kifőztük májusi számába készült ez a leves, a színe legyen vörös fehér koncepcióm alapján – aminek a kigondolásánál elfelejtettem azt az aprócska tényt, hogy világos – mondjuk pont fehér – alappal nem rendelkezik az eztettem műterem. ettől függetlenül a leves szerintem kimondottan jó: simán el tudom képzelni a nyári szezonra, a citrom miatt. (Balázst kommentár nélkül támadtam le vele, hang nélkül ette meg, amíg egy másik magazin draftját nézte végig – aztán felállt, jöszmékelt, kifejetette a véleményét a forint [ Tovább ]

a pala

az írek kedves emberek. különösen szeretik a kedves magyar Éciket, akik az adott pillanatban valami miatt éppen nagyon szerencsétlennek tűnnek. olyankor adnak Écinknek egy fél háztetőnyi paladarabot, hogy tudjon min fényképezgetni, aggódnak 8 percet azon, hogy nehéz lesz ezt hazatolni a biciklin, de csak útjára engedik, hogy 10 perc múlva egy másik úr ne bírja tovább nézni szegény Écink szerencsétlenkedését a fél háztetővel a bicikli vázán és különösebb magyarázat nélkül úgy pozicionálja a fél háztetőt a vázon, hogy az addigra [ Tovább ]

borravaló*

én már nem tudom, hogy leltem itt is* rá kántorbandira, de nagyon nem szomorodtam el miatta. Balázs lehet, hogy kicsit igen, miután tegnap megvetettem vele 2 üveggel is a külföldi sauvignon blanc-okból való okosodásom után. (mert otthon szűklátókörűen környezettudatosan csakis a világhírű magyart isszuk, azon belül Rezső bájét kiemelten – aki nem világhírű ugyan, de zseniálisan jó; aztán itt hipergyors felfedezést tettem az 1. estémen: ezek nem ismerik a magyar bort! — nahát! van viszont egy csomó spanyol, ausztrál, új-zélandi [ Tovább ]

lepényhal meleg vinaigrette-el

sima (európai) lepényhalból (Pleuronectes platessa/plaice), nem Limanda limanda/common dab-ból, ami veszélyeztetett faj, ugye. a cím szó szerinti fordítás, a póréhagymás köretnek nyilván semmi köze a világon a vinaigrette-hez, de annyira jó volt, hogy Balázsnak nem hagytam belőle semmit. (csóri gyerek itt eszi előttem a saját lepényeit főtt krumplival. szívem szakad meg mindjárt.) 2 lepényhal filé (20 dkg kb.) só, bors 1 póréhagyma 6 cm-es hengerekre darabolva, majd ezeket vékonyan felcsíkozva 2 gerezd fokhagyma vékonyra szelve 1/2 citrom leve (és a [ Tovább ]

egy szerelem története

…avagy csirke és enoki találkozása a rizspapíron az van, hogy ma délután elkészültek az elmúlt időszak legjobb képei, és igazából hagynám is a fenébe az írogatást (mint az önmegvalósítás egyik formáját, 4 gyerekkel későbbre), mert a recept maga nem nagy cucc, tegnap hajintottam össze vacsorára, maradékból. a hangsúly az enokin* volt, ahhoz kellett valami körítést csinálnom. (az enoki szerelem volt első látásra. annyira kopasz és csúnya és lehetetlen kinézetű, hogy muszáj volt beleszeretnem.) *gombafajta, igen hosszú szárral és igen minimális [ Tovább ]

banándzsem ezzel-azzal

tegnap a gyümölcsárus a Szentlélek téri HÉV-megállóban végre eléggé barnának ítélte meg a banánállományát, hogy leértékelje a szívemnek oly kedves 199 HUF-ra. persze adhatta volna 100ér’ is, de ahhoz még rohadniuk kellett volna. amúgy meg a megfelelő támaszon vettem meg, mára visszakorrigált az ár. tehát vettem bruttó 1.23 kg banánt, amiből nettó 83 dkg sikerült kinyernem. így is lett 4 üveg isteniremekszenzációselképesztőenjó lekvárkám. Printbanándzsem Hozzávalók83 dkg kimondottan túlérett banán krumplinyomóval pépesítve 1 narancs leve 1 citrom leve + héja 1/2-1 [ Tovább ]

a mák kekszbe költözik

holnap nagyszabású vacsorát rendezek a húgomnak. a menü már 2 napja draftban van, de Viki színe elé sütike nélkül járulni nagyjából öngyilkosság. ezért született a fent említett keksz. durván sok mákkal (kellett volna elkészíteni, de természetesen – Pere, lécci, ne mondjál semmit – nem volt itthon elég mák). sőt! a kiürült máktartó üveg levetette magát a mélybe, pattogott kicsit, majd hirtelen elhatározással 1000 darabra hullt szét. Printmákos keksz narancs curddel Hozzávalók25 dkg liszt 16 dkg darált mák 10 dkg cukor [ Tovább ]

durván citromos keksz feat. búzadara

amikor Balázs először távozott mellőlem, meglehetősen örömtelen estéim voltak (és annál vidámabb mérlegre állások reggelente). nem volt kinek főzni. aztán hazajött, újra volt, aki egyen. azóta már újra elment vagy 3 hete, de a főzés ittmaradt. tehát ma este kekszeste. is. és Perének innen is jelentem, hogy ma este csak egy hozzávaló hiányzott. 🙂 újra Piszkétől. egyrészt mert Piszke jó. másrészt mert döglusta vagyok új helyeket felfedezni. Printdurván citromos keksz feat. búzadara Hozzávalók10 dkg vaj 8 dkg cukor 10 dkg [ Tovább ]