Receptek, amikben van hal

panír

a házastársam menüs étkeztetését továbbra is megpróbálom életben tartani. a hét a rendszerem szerint szerdán kezd. ma szerda. össze is hajintottam egy helyre kis ebédet. (6ra, mondjuk, de volt leves is, meg 2. is. meg nekem egy doboz trifle a teszkóból – amit a rendkívüli teljesítményemet értékelendő 82%-ban elfogyasztottam, teljesen önállóan, minden különösebb megerőltetés nélkül. és ami még durvább, közben a maratonnal vontam magamban párhuzamot – miután ma mégcsak futni se voltam képes satnya testemet elvonszolni.) tehát ma délután 4 [ Tovább ]

nem parenyica

az egyébként már haladógurman-szinten levő házastársam ma reggel annyit bírt mondani a mozarellakrémemre, hogy: “hát, ez nem egy parenyica…”. (gondolom, itt az egyszerűségére próbált utalni.) mélyen elgondolkoztam, hogy megérdemli-e egyáltalán a citrommal és kakukkfűvel sült tengeri sügért*, ami a mozarellakrémhez járt vala. megkegyelmeztem végül, saját jól felfogott érdekemben: ha éhen hal, nem fog több mozarellát venni nekem. ami – most már ezt is tudom – nem parenyica, de azért jó az. krémként. bazsalikomos paradicsompürével. a hal mellé. *!!a tengeri sügér [ Tovább ]

a teán füstölt lazac élete a krumplin túl

a mai mese a quinoáról fog szólni. egyszer volt, hol nem volt, élt egy fa a messzi Dél-Ámerikában, amin kicsi, fekete, fehér, igen, nem piros golyók nőttek, némi szappannal bevonva,  méretükhöz képest jelentős vitamin- (B2, B6, B9) és ásványianyag-tartalommal (vas, magnézium, foszfor, réz, mangán). továbbá minden egyéb gabonafélénél több fehérjét tartalmaztak (ami nem túl nagy kihívás számukra, lévén nem is gabonafélék voltak ők…) és még: gluténmentesek is voltak, de ez akkoriban még nem volt olyan trendi, mint ma. aztán jöttek [ Tovább ]

lazacs!

tegnap, popcake-ék után, átzúgott egy újabb cunami eztettemen: a budoáron közre lett téve pár fotográfia, ráadásul olyanok, amiket én azért nem publikáltam volna (nem mintha bármelyiket igen), ami elvezetett egy olyan számhoz a napi megtekintés menüben, hogy azt hittem, meghekkelték eztettemet – nyilván híressége okán (másra nem tudtam gondolni). tehát: a nagy örülésre reggel lazacot sütöttem (mert ma lejárt a szavatossága). grapefruitos édesköménnyel. ismétlem: reggel. újabb 20 perces villantás az eztettem-műhelyből, avagy hogy tudok én állandóan így elkésni? narancs inkább, [ Tovább ]

brokkolival könnyített halburger

tegnap mélyreható corkológiai tanulmányokat végeztem (még mindig a toronyból, szigorúan elméleti síkon maradva) és találtam egy megszívelendő mondatot: “Don’t expect the sun to stay out just because the weather forecast and sky tell you so.” így bármennyire is utáltam ma Balázzsal elindulni futni, de megtettem. mert épp nem esett. mai revelációim: 1) szabadban futni fárasztóbb, mint a futópadon. de lekínoztam a 35 percet, márcsak a csodaszép útvonal miatt is. aztán hazajöttem, hogy hirtelen megcsináljam mindenhovaminibenjárokrubintréka 20 perc hasazását, de nagyon [ Tovább ]

Mosolygó nők malaccal

…avagy spárgakrémleves marinált tőkehallal és újhagymával kultúra– és fröccsfogyasztás után egy csudálatosan szép 40 fokos áprilisi vasárnapon. amikor is összeomlott egy kisebb világ, mert a pécsi radler meggye igazából nem is radler hanem meggymárka. de a nagyobb világ akkor hullott atomjaira, amikor befejeztem a főzést, mindent lefotóztam (kékben), lekapcsoltam a villanyt a konyhában, hogy ne is lássam azt a romhalmazt, ami 3 órája még a konyhám volt – szóval mindezek után rájöttem, hogy NINCS SÜTI. de spárgaszezon, az van. én [ Tovább ]

Chili&Vanilia-sorozat: sokízű párolt hal w/ bok choy (is)

az Ázsia Centerben van egy zseniális zöldséges, a Culinarishoz képest (de még a Szép Kis Indiához képest is) töredékáron lehet beszerezni nála mindenféle ázsiai hozzávalót. ha épp jó kedve van a kiscsávónak, nagyon készségesen magyarázza el, hogy mi mire jó és hogy készíti el az anyukája. ma tehát jó idő, kicsit másnap, mozgásigény, táskavásárlási kedv => ÁC. fél óra alatt kint voltam. táska nem lett, vízispenót, bok choy, bambuszrügy, gőzgombóc-por (bocs) meg ilyesféle csupa hasznos dolog igen. bok choy know-how [ Tovább ]

gyömbéres párolt hal amarántkásával avagy ájláv bambuszpároló

ma bent voltam a városban a dzsumbujban (aka Dankó utca), de ez relatíve közel van a városhoz. ahol ott a Kisparázs. mivel kézenfekvő lett volna egy pad thai, ezért gondoltam, hogy ma semmiképp thai. csak vm egyszerű. valószínűleg ezért lett a vacsora 3 órával később mégis thai. tanulság? nincs. life is hard. but not for me. hö! citromfű – KualaLumpur mindenki chilije jó minőségű halat írt elő ehhez a recipéhez. de halat venni nem egyszerű a XIII. kerület proli részlegében. [ Tovább ]