Receptek, amikben van mascarpone

a szelektív gyűjtés veszélye (VKF! 61.)

például az, hogy az asztalon hagyott jogosítványodat összefogod a gondosan szelektált papírhulladékkal és kiviszed a szelektívkukádba. a jogosítványod eltűnését nyilván pont akkor fogod konstatálni, amikor szükség lenne rá. de nem baj, mert hátha van épp egy férjed, akinek szintén van jogosítványa. a baj akkor lesz, ha a fent említett férjedet hátrahagyva kell továbbmenned kocsival, de előtte anyád azért felhív, hogy közölje, mennyibe fog kerülni egy esetleges találkozás egy rendőrrel. aztán már csak 2x kell elmenned az okmányirodába, hajnalok hajnalán, mert [ Tovább ]

just for VIP

Giacomo is one of those people i really like. not just for his cooking talent, but his personality. and i always pay attention for my beloved friends’ birthdays. the first time when we talked about celebrations we were after many bottles and my translation ability wasn’t as perfect as usual (hahaha) –  i drove his birthday home. not so accurately. at least the month was ok. so i sat in front of him one day and chatted about some other [ Tovább ]

comfort food 2. – sajtos tészta deluxe

itt mac&cheese-nek hívják, cseppet más a készítési metódus, mint a menzás sajtos tésztánál, de a lényegen nem változtat: sajtos tészta ez is, csak angolszászul. és állatjó. és gyorsan megvan. és még comfort is. ráadásul. Printsajtos tészta deluxe Hozzávalók25 dkg spagetti, kifőzve (a tészta fajtája egyébként tökéletesen mindegy) 15 dkg sajt (én most tettem bele 3 félét, de egy is pont elég) 4 dkg vaj 4 dkg liszt 4 dl tej, melegítve 2 ek mascarpone 1 ek mustár (opcionális) 1 nagy [ Tovább ]

65.

– anya, figyelj már, te nem szeretnél egy új sütőt? – kérdezte Éci az anyukáját, kellő távolságból közelítve a problémához. ti. hogy nem tudja kezelni a sütőt, amiben se légkeverés, se elektronika. mégis zseniálisan szépek az anya-sütik. az anya arcán láthatóvá vált egy rohadt nagy kérdőjel: mi az istent talált már ki ez a gyerek megint? – nem. – aha. pedig valami nem stimmel a lánggal, nem azt mondtad? – nincs azzal semmi, csak mindig a legkisebb lángon kell sütni [ Tovább ]

35

már nem tudom, mivel magyaráztam meg magamnak, hogy a rózsaszín golyók igazán szexik lesznek egy meglett egy közép 30as egy majdnem tökéletes faszi majdnem tökéletes tortájának a tetején. de elhittem. tehát: narancsos-céklás-fehércsokis alaptészta (mandulasaroktól) mascarpone-ricotta töltés +   fondant (elkészítés pl kétcicánál vagy itt, de leginkább a teszkóból készen) —————————————————————————- torta az alaphoz 10 dkg fehér csoki 10 dkg vaj 5 dkg cékla apróra kockázva (1 kis cékla fele) 1 narancs leve 125 ml narancslé (Innocent) 3 dkg fruktóz (vagy [ Tovább ]

tésztaebéd

hamar is, meg jó is – egy nagyon ősi dakota közmondást idézve. reggel 7. kelés. reggel 8. az ebéd megsütve, az angolházi megírva. reggel 8.15. végre kapok kávét. Printcukkinis lepény Hozzávalók1 cukkini hámozatlanul nagyon vékony karikára reszelve 1 tekercs leveles tészta (Lidl-márkás) 1/2 doboz mascarpone 1 tk provance-i fűszerkeverék kis marék parmezán só, bors Know-howa kitekert leveles tésztát megkentem a fűszerekkel és sóval kikevert mascarponéval, rárakosgattam a cukkinikarikákat (ez volt a legmunkaigényesebb fázis), sajt, sütő, 25 perc 160 fokon (amíg [ Tovább ]

kalandra fel!

avagy ír csirke olaszul (chicken cacciatore) a kissé hosszúra nyúlt főzéstelen időszaknak egy one-way repjegy vetetett hatékonyan véget – itt meleg nincs, konyha van, időm van, a legnagyobb rajongóm helyben, felszerelés és a fűszerarzenál hamarosan érkezik – főzés reloaded. Printcsirke cacciatore Hozzávalók1/2 kg csirkemell 2 doboz koktélparadicsom-konzerv (400 g/doboz) 4 ek mascarpone 1 fej hagyma apróra vágva 3 gerezd fokhagyma vékonyra szelve olaj 6-7 nagy levél bazsalikom só, bors főtt tészta Know-howa felaprított hagymákat az olajon megdinszteltem (csak addig, hogy [ Tovább ]

kincsek a Lidlből-sorozat: capunti

itt ez a sok jó szakácskönyv. oly jó őket lapozgatni és elképzelni, hogy akár már 6 óra múlva ehetnék is. de mire befejezem az álmodozást, általában már olyan éhes vagyok, hogy muszáj előszednem  a nem csúcsgasztronómia-stahlokat és csinálni valami ennivalót. gyorsan. mert az éhség nagy úr. így lett tegnap vacsorára capunti fetával, kaprival és olajbogyóval. a capunti jól kinéző durum, semmi egyéb. de ennyi éppen elég is volt a feta alá. Printcapunti fetával, kaprival és olajbogyóval Hozzávalók12.5 dkg feta (vagy [ Tovább ]

sós karamelles csokitorta

 a Szuflé téli számából Vrábel dolcsevíta Kriszta recipéje, tesvíremnek, előszületésnapra, utónévnapra. leszögezném, hogy tortát csinálni továbbra sem tudok. sőt, még alaplapot sütni se, lásd lentebb a förmedvényes felpúposodást. majd egyszer annak is utánajárok, hogy kell lapos piskótát sütni. (ápdét: a főnököm azt mondta: hideg sütőben kezdve, alacsony hőfokon, szép lassan.) és még: egyszer tényleg pont úgy rakom össze a hozzávalókat, ahogy az elő van írva, és nem teszek a lisztbe puffasztott amarantot, a cukor kristály lesz, nem agavészirup és fruktóz, [ Tovább ]