a mák kekszbe költözik

holnap nagyszabású vacsorát rendezek a húgomnak.
a menü már 2 napja draftban van, de Viki színe elé sütike nélkül járulni nagyjából öngyilkosság.
ezért született a fent említett keksz. durván sok mákkal (kellett volna elkészíteni, de természetesen – Pere, lécci, ne mondjál semmit – nem volt itthon elég mák).
sőt! a kiürült máktartó üveg levetette magát a mélybe, pattogott kicsit, majd hirtelen elhatározással 1000 darabra hullt szét.

mákos keksz narancs curddel

mákos keksz narancs curddel

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 16 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor a mákkal összedarálva
  • 1 csipet só
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 tojás (az eredeti recept szerint csak a sárgája, de pont ma találtam meg egy mumifikálódott fehérjét hűtőpakolás közben, és hát mégiscsak majd 50 HUF egy tojás)
  • a krémhez
  • 1 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • a narancs curdhöz
  • 3 narancs (1 nagy volt, 2 kicsi)
  • 15 dkg cukor
  • 5.5 dkg vaj
  • 3 tojás

Know-how

  1. a hozzávalókat összegyúrtam (a robotgép dagasztókarjával). nagyon szép, egynemű, kemény tészta lett. sütőpapíron rúdba tekertem, és kiraktam az erkélyre. az eredeti recept szerint 2 órán át kell hűteni, én ezen csendesen felkacagtam, elég hideg van kint, nem tart az addig.
  2. legközelebb 2.5 óra múlva jártam arra, közben sütöttem nagyobb mennyiségű tökmagos pogácsát, csináltam 1 üveg orange curdöt, elmosogattam egy heti elmosogatnivalót és már egyáltalán nem is találtam jó ötletnek a sütést mozi helyett.
  3. a teljesen kifagyott tésztát éles késsel 2/3 mutatóujjnyi szeletekre vágtam és megsütöttem.
  4. 150 fokon, nem légkeveréssel, min. 20 percig. megnőttek.
  5. amikor a széle elkezd barnulni, kész vagyon.
  6. a krémhez: a tejet és a lisztet krémmé főztem (a vaníliás cukorral), és kitettem a szakadó hóba hűlni.
  7. amíg hűlt, próbáltam lakás kinézetűre formálni a lakást, elmosogattam, összehajtogattam a másfél hete a szobaközepén levő szárítóról a ruhákat, megtaláltam az asztalt a papírjaim alatt ledaráltam a mákot cukrostól, amit aztán belekevertem a krémbe, az olvasztott vajjal egyetemben, amit olvasztás nélkül nem sikerült egy istennek se egyneműsítenem. sokáig kevergettem, h eltűnjenek belőle az alapkrém-darabok, és egy majdnem homogén masszát kapjak.
  8. aztán betettem a hűtőbe, és elrohantam dolgozni. a továbbra is szakadó hóban.
  9. a narancs curdhöz "A narancsok héját egy kisebb lábasba reszeljük, belefacsarjuk a levüket, hozzáadjuk a cukrot és a vajat és az egészet gőz fölött addig kevergetjük, míg a cukor és a vaj teljesen elolvad. Ha kész, levesszük a tűzhelyről és félretesszük, míg szobahőmérsékletűre hűl. Ha kihűlt, beleütjük a tojásokat, kézi habverővel jól elkeverjük és kis lángon 12-15 percig kevergetjük, míg besűrűsödik. Mivel a végén maradhat benne tojásfehérje darabka, vagy bármi más, ami nem krémes, ezért érdemes a legvégén átpasszírozni egy sűrűszövésű szitán. " forrás
  10. a narancsokat forró vízben áztattam kicsit, remélve, hogy a kezelőanyagok lejönnek róla. az ameddig besűrűsödiket módosítottam arra, hogy amikor végighúzom az ujjamat a keverőkanálon és nyom marad, kész.
http://www.eztettem.hu/2012/02/a-mak-kekszbe-koltozik.html

to be continued (mákhiány miatt a krém holnapra marad)

már 2 nappal később van, és van FÉNY. 

a tegnap esti vacsorának mindenképp a csúcspontja lett a keksz. ami azért elég szomorú rám nézve. meg kell ismerkednem olyan fogalmakkal, mint pecsenyekacsa. és meg kell nevelnem a húgomat, aki ízekre szedte az összes fogást, mindenben talált kivetnivalót. amúgy tökéletesen igaza volt. kínomban már csak vinnyogva röhögtem. és azóta kacsaszagban ülök.

4 hozzászólás a bejegyzéshez

    1. Éci

      részemről a szerencse. bár nem hiszem, hogy felérek én abba a magasságba, ahol csakapuffin tanyáz… ever

      Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.