pite (pate brisée) medvehagymára, gombára és húsra hangolva

újabb vacsoravendégek, akiknek abból főztem, amit a hétfői banda hozott ajándékba. lényeg a szervezettség.
igazából az ötlet is Dórától van, nemcsak a medvehagyma (mondjuk az Feri anyukájától).

medvehagymás húsos pite

Hozzávalók

    a paté briséehez
  • 250 g liszt (200/50 fehér/rozs)
  • 150 g puha vaj kis kockákra darabolva (addig puhult, amíg amíg hazatekertem a boltból - 4 percig)
  • 1 tk só
  • 1 csipet cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek tej (15 ml)
  • a töltelékhez
  • 25 dkg darált pulyka
  • 35 dkg csiperke nem túl vékonyra szeletelve
  • jó sok medvehagyma felcsíkozva
  • 1/2 doboz tejföl (375 g-osból)
  • 1 tojás
  • kakukkfű
  • só, bors

Know-how

  1. úgy csináltam, ahogy régen nagyanyám: a nyújtódeszkán állítottam össze a tésztát: a liszt közepébe mélyedést nyomtam, ebbe tettem a többieket és óvatosan beledolgoztam a vajat a lisztbe.
  2. a morzsalékos állagnál adtam hozzá a tejet és sima tésztává gyúrtam (pillanatok műve): 12.07kor kezdtem, 12.17re már be volt csomagolva a tészta és bent volt a hűtőben, én meg fél lábbal az ajtón kívül, mert oké, hogy Puch, mint a golyó, de hátszélben is kell 14 perc a beéréshez - most meg szembe fújt. (felhasználás előtt 1-2 órát pihantetni kell hűtőben, légmentesen eltéve hűtőben 1 hétig eláll, fagyasztóban 3 hónapig, édeshez, sóshoz is oké.)
  3. egy munkaidőnyi órával később 3 mm-esre nyújtottam, körlappá (kellett volna, de amőba lett inkább), mert kerek jénaiban sütöttem.
  4. akkora lapot csináltam, hogy a tálba téve legyen pereme is.
  5. villával megszurkáltam, ráraktam egy darab sütőpapírt, rászórtam egy marék babot és 20 perc alatt (175 fok, légkeverés) vakra sütöttem (Virágnak: nem készre teljesen, a nehezéktől nem tud felpúposodni a tészta). aztán még 5 percre papír-bab nélkül is visszatettem.
  6. a töltelékhez (minden kb. adag, nem méregettem, igyekeznem kellett, így is megkaptam Mohától, hogy nálam soha nincs kaja időben, pedig késtek a kedvemért másfél órát - és tényleg :))
  7. a húst lepirítottam sóval, kevés olajon.
  8. a gombát szintén, de nem vártam meg, amíg elfő a lé róla, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a felcsíkozott medvehagymát, visszaraktam bele a húst, rászórtam a kakukkfüvet, kiigazítottam a sót, és a beleöntöttem a félig kész tésztatálba.
  9. a tojással elkevert tejfölt ráöntöttem a tetejére és addig sütöttem, amíg pirulni nem kezdett.
  10. hárman ettük, 1 szelet maradt.
http://www.eztettem.hu/2012/03/medvehagymas-husos-pite.html

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.