Nagyanyám vaníliás koszorúja

amiben egy g vanília sincs. de a tetejét mindig vaníliás cukorral szórta meg Mama.
ez volt a kedvencem a sütijei közül. legalább 10 éve nem ettem.
Mama receptje alapján azt hittem, hogy menni fog a reprodukálás.
nem ment.
lehet, hogy a karob hibája volt. de miután átdúrtam mindent a rohadt kakaópor után kutatva és nem találtam meg (mint a halak vörösszúnyog-lárváját – mondjuk az jobban aggaszt), beleszórtam a karobot. ami ugyan egészségesebb, de Viki csokitortája óta tudom, hogy nem mind finom, ami egészséges.
továbbá lehet, hogy nagyanyám nem tett a lisztbe puffasztott amarántot, ami szintén egészséges…
a végeredmény a közelében nem volt Mama sütijének. se ízre, se kinézetre.
és már megkérdezni se tudom.

Nagyanyám vaníliás koszorúja

Nagyanyám vaníliás koszorúja

Hozzávalók

  • 12.5 dkg vaj
  • 25 dkg liszt
  • 1 tojásfehérje
  • 7 dkg cukor
  • tejföl (amennyit felvesz, 2 ek se kellett bele, ha nagyon meglágyul a tészta, lisztet kell hozzá még adni, de ezt már csak utólag tudtam meg Anyától, amikor megtelefonáltam neki idétlenkedésem történetét)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • kakaópor a felébe (ezt csak úgy szórtam, cél volt, hogy fekete legyen)

Know-how

  1. a tészta hozzávalóit a kakaópor/karob kivételével összegyúrtam, kettévettem a tésztát, az egyik felébe belegyúrtam a karobot. okulván a múltkori szerencsétlenkedésemből, már meg se próbáltam nem nejlonok közt nyújtani. de rá kellett jönnöm a szaggatásnál, hogy a vajas tészta kifagyasztását nem lehet kikerülni. tehát legalább 20 perc mélyhűtésben vett részt mind a 2 fél.
  2. a kifagyott tésztát kinyújtottam fél cm-esre. mivel ez gusztustalan vastagságúra hízott sütés közben, legközelebb max 3 mm-esre nyújtom. a linzerszaggatóval kiszaggattam.
  3. 150 fok, légkeverés, 12 perc.
  4. a lyukas közepű virágokat még melegen belenyomtam fahéjas cukorba (szlovák cucc, itt áll már vagy 2 éve), ami szemcseméretre pont mint a vaníliás itthon, csak ez barna, értelemszerűen. Anya zseniális meggydzsemével ragasztottam össze a darabokat.
  5. ez a fél adag volt, és lett kb 20-24 karikapár belőle.
http://www.eztettem.hu/2012/05/nagyanyam-vanilias-koszoruja.html

Egy hozzászólás a bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.