gombás marhapástétom

mióta csili anyánk megtanított pástétomot csinálni, azóta ipari mennyiségben fogy a pástétom errefele. és mivel fasírtban relatíve gyenge vagyok (mondjuk csak ilyen finoman) újabban már fasírt helyett is pástétom van, mert mi ennyire menők vagyunk. az legalább nem esetleges: mindig gusztustalanul néz ki. cserébe finom. ráadásul mindig más ízű. (írhatnám, hogy "isteni" reggeli lehet belőle "lusta vasárnapokra" "ropogós, friss kenyérrel" és a többi, és a többi - de az esetek 114%-ában vasárnap inkább ebéd a reggeli, kenyér szinte sosincs, a lengyel savanyú uborka meg ehetetlen - tette hozzá csak illúziórombolásként a gonosz malac.)

figyeld már a lazán odavetett színes őszi levélzetet a háttérben! – csak úgy mondom: legalább 3 km-en át hurcoltam őket magammal futás közben

gombás marhapástétom

gombás marhapástétom

hozzávalók

  • 50 dkg darált marha
  • 25 dkg gomba nem túl vékonyan felszelve
  • 1/2 cukkini karikázva, a karikák csíkozva
  • 1 tk só
  • jó sok (tényleg sok) friss kakukkfű
  • 1 csokor újhagyma karikázva
  • 1 kis salotta hagyma apróra kockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg szeletelt bacon a forma béleléséhez

know-how

  1. a baconnel kibéleltem a sütőformát (ha otthon lennék, őzgerincbe tenném).
  2. az összes többi hozzávalót összekevertem és elegyengettem a tepsiben (3-4 cm magas lett).
  3. a tepsit beleállítottam egy nagyobb tepsibe, amibe annyi vizet öntöttem, hogy a kisebbet 2/3-ig ellepje.
  4. 1.5 órán át sült/főtt 150 fokon. (a végére összeaszalódik a pástétom és enged levet is, amit le szoktam önteni róla későbbi felhasználásra - de mivel fogalmam sincs, hogy mire lehetne használni az egyébiránt remekül kocsonyásodó levet, általában 2 hét múlva kihajintom.) a pástétom egy éjszakányi hűlés után szépen szeletelhető (ahogy melegszik, esik szét).
  5. ami az evésnél jót tesz az összíznek: mustár, savanyú uborka, friss kenyér, nyers zöldség. de pl. a párolt borsót és az olajbogyót nem kell erőltetni.

UPDATE!!!!!