hal apának

ez a hal, amihez nem sok bizodalmam volt – de szombaton a halasnál messze ez tűnt a legfrissebbnek.
aztán kiderült, hogy ez a hal pont olyan jó ízű, mint amilyen rusnya.
ez a hal a morgóhal (a magyar névért köszönet Noéminek) (hasznos angol szavakat megtanulni szeretőknek: gurnard).
ez a hal, ami egyáltalán nincs túlhalászva (még), mert a rondasága miatt se a halászok, se a szakácsok nem szerették őt.

gurnard

ez a hal, amit tavaly viszont elkezdtek a sztárchefek felkapni, és az ára úgy megnyolcszázszorozódott – de még így is javában a seebream alatt van (7 euró körül/kiló, ha jól emlékszem).
a tenger fenekén szokott kavarni, és azokkal az első úszóival, amiket a piacon a néni levágott, turkál a homokban. ilyen szép piros, de van sárga és szürke típus is belőle. 27-30 cm-es korában jó enni, a húsa finom és remekjó tömör.

(a recept csak vázlatosan és mindenféle kép nélkül: a halakat (1 db/fő) lefejeztem (nagyon nem jó érzés volt), vaj-olaj keveréken a tűzhelyen félig megsütöttem, besóztam, a visszamaradó zsiradékba szórtam koriandert, 2 csillagánizst, őrölt borsot és egy fél lime levét, átmelegítettem őket; a csillagánizst a hal hasába tettem, a fűszeres zsiradékkal meglocsoltam és 150 fokon 20 percig sütöttem a sütőben – sült kelbimbó volt hozzá, amihez tettem még almát, fokhagymát egészben és szórtam rá kakukkfüvet.)

gurnard

tesóm hozzáfűzése:
“mi ez az állat?? Éci, tényleg mi ez, meg fogjátok enni? vagy már meg is ettétek?? nem lesz tőle bajotok?”

7 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. Papp Sándorné

  Apád olvasta, hogy karácsonytájékán nálunk is lehetett kapni potom 4000 forintos áron. Egy kommentáló szerint ő kidobta olyan büdös volt.
  De gondolom Neked nem volt büdös mert írtad volna. Hát igazi rusnyaság, de a végeredmény a fontos.

  Válasz
 2. Pere

  Ebből is látszik, hogy az emberek többsége hekket csak a tányérján látott, fej nélkül, vastag panírban 🙂

  Válasz
 3. Katuci

  Szegénykém úgy néz ki kicsit, mint egy megnyúzott, láb nélküli kutya. Szóval egészen aranyos. Már-már a szívemhez nőtt az elmúlt két percben, aztán rájöttem, hogy megettétek.

  Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.