nekrológ

a meg nem vett új fotóapparáthoz.

aminek az ára quaestor-kötvényben volt.

azért 'csak' ennyi, mert olvasok kiszámolót elég rendszeresen, és van legalább halvány fogalmam a kockázat-hozam összefüggésről és a vállalati kötvény fogalmáról. amiről a harmincpárezer kisböfi jelentős hányadának nem volt, a mindenféle kommenteket olvasgatva. (azt nevezzük csak simán ironikusnak, hogy a kockázat nélkül nincs nagy haszon alapvetést éppen egy többnapos quaestor befektetői-képzésen verték az emberek fejébe, amit én is végigültem. bár a forexes résznél már éreztem, hogy rossz helyen vagyok.)

de azért fáj. azóta különösen, hogy eszembe jutott, hogy a szép új fotóapparát fasza objektívvel lett semmivé.

az elmúlt héten a quaestor-saga újabb és újabb fordulatait látva már-már kíváncsian várom, vajh mi fog még kiderülni: hogy kinek hova volt belépőkártyája, ki kinek a csaja, haverja, ki melyik svájci cég házában élt, hány osztályt végzett el az általánosból, ki ment be kihez és mikor, hogy szóljon arról, hogy lesz némi pitty-putty, amit hívjunk csak simán fizetésképtelenségnek, hány sajtótájékoztatón fog elhangzani, hogy ki nem hibázott, sőt, senki nem hibázott, és egy miniszterelnök józan paraszti eszére hivatkozva mozgatnak állami pénzeket (és az mégis mi a f*sz már, hogy 2015-ben egy ember józan paraszti eszére hivatkozva tesznek bármit is állami vezetők?!?!?!), amik egyébként mit is kerestek ott, ahol.

nem, ez k***ra nem normális.

a profiteroloknak annyi közük van a quaestorhoz, hogy másfél éve eladtam pár kötvényt és megvettem azt a 100-as objektívemet, amivel ma fényképeztem. a meg sem született szép új fotóapparát emléke meg örökre szívemben él.

profiterol-recept Katuci javaslatára Zsuzsitól származik és tökéletesen működik, ellentétben a Roux-recepttel.

profiterol sonkával és sajttal

profiterol sonkával és sajttal

hozzávalók

  • az égetett tésztához
  • 10 dkg víz
  • 10 dkg vaj
  • 0.5 tk. porcukor
  • 0.5 tk. só
  • 10 dkg liszt
  • 3 tojás
  • forró víz (a legvégén adtam hozzá, mert nagyon sűrűnek tűnt a tészta)
  • a töltelékhez
  • humusz
  • sonka
  • sajt
  • salátalevelek

know-how

  1. a vizet, vajat, cukrot és sót összeöntöttem és felforraltam.
  2. hozzászórtam a lisztet és az így létrejött tésztát 1-2 percig kevergettem (Zsuzsi szavaival addig, amíg el nem válik az edény falától).
  3. félretettem hűlni.
  4. amikor elhűlt, beleütöttem egyenként a tojásoskat, a következőt csak akkor adva hozzá, amikor már az előzőt a tészta teljesen felvette.
  5. a tésztának a végén olyan állagúnak kell lennie, amit a habzsákból ki lehet nyomni, de túl híg se legyen, mert akkor szét fognak terülni a fánkok. (a tészta állagához itt van egy remekjó videó.)
  6. a tésztát 9 mm-es habcsövön keresztül nyomkodtam a tepsibe, a kupacok közt 3-4 cm távolságot tartva, hogy sülés közben ne dagadjanak össze.
  7. 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem.
  8. a kész profiterolgolyókat félbevágtam, az alját telenyomtam humusszal, a tetejét megpakoltam a sonkával, sajttal és salátával, rátettem a kupakot, és örömmel nyugtáztam, hogy van élet a nutellás mascarponekrémen túl is.

profiteroles

a golyók alatt a legeslegújabb Lantos Judit porcelánom tekinthető meg, amibe 3 másodperc alatt lettem szerelmes, és  kimondottan használati céllal vettem meg.

profiteroles