amikor Balázs egy teljesen átlagos szerda teljesen átlagos estéjén beállított 2 kazal virággal, átfutott az agyamon, hogy “A férfiak 4 esetben adnak ajándékot egy nőnek. Ha udvarolnak. Ha félrebasztak. Ha féltékenyek. Vagy ha az a nő az anyjuk.” *
illetve van Balázs, aki akkor és csak akkor, ha éppen le van értékelve a virág. de akkor rögtön két kazallal.
* Gerlóczy: A csemegepultos naplója
Hozzávalók
- 15 dkg zab- és rozspehely vegyesen
- 6 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg szűz kókuszzsír*
- 5 dkg vaj
- 5 dkg kakaópor
- 3.5 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg cukor
- 5 dkg aszalt áfonya (cukrozott)
- 8 ek kókusztej
- 1 tojás
- 6 g sütőpor
Know-how
- az eredeti recept azt írta, hogy keverjem el a sütőport 4 ek kókusztejben, ami egy nagyon látványos kémiai reakciót eredményez: a sütőpor szépen felhabzik és "feljön". a probléma ezzel csak annyi, hogy ezt a tésztában kellene megtennie, leginkább a sütőben. (a zamat blogon olvastam, hogy "A sütőpor olyan, mint a gyufa, egyszer működik, soha többé.") szóval ezt a programpontot szkippeltem, és a sütőport teljesen hagyományosan a liszttel kevertem össze.
- 3.5 dkg zabpelyhet kávédarálón ledaráltam liszt finomságúra és hozzáadtam a sütőport és a kakaóport.
- a többit párszor megforgattam a nagy késes aprítóban, hogy némileg finomabb szemű legyen, majd ezt is hozzákevertem a liszthez.
- az áfonyát szintén.
- a kókuszzsírt és a vajat a cukorral habosra kevertem.
- hozzáadtam a tojást és a kókusztejet, összekevertem.
- a nedves összetevőkhöz fokozatosan hozzáadtam a száraz-mixet, miközben kis fokozaton tovább kevertem a masszát.
- a végére egy elég ragacsos tésztát kaptam, amiből diónyi darabokat kanalaztam és nedves kézzel ellapogattam őket kekszformára.
- 160 fokon sültek úgy 20 percet.
- hagyni kell őket kihűlni, melegen atomjaira hullanak. kihűlve se lettek száraz kekszek (morzsálódnak), de az ízük teljesen rendben van.
*a kókuszzsír kétféle lehet: SZŰRT (színtelen, szagtalan, íztelen zsír, ami elég hosszas feldolgozáson esik át dobozolás előtt) és SZŰZ, ami friss kókuszból, kevésbé durva finomítással, a kókusz illatát és ízét is megtartva készül. ezt a sok okosságot persze már csak azután szedtem magamra, hogy vettem egy doboz méregdrága (de tényleg méregdrága) szűz kókuszzsírt. amit azóta csak sütikhez használok, már amikor - merthogy annyira nem is szeretem a kókuszos sütiket.
én ugyanígy egy orchideánál nyugodtam meg február közepén amikor aztán tényleg semmi sincs, csak február közepe. a vele érkezett 28.csavarhúzókészlet azonban felnyitotta a szemem: akciós volt a Praktikerben (igen, van kertészete is).
Én is belefutottam ilyenbe csak szódabikarbóna-ecet kombóval (és azután tedd a tésztába..de minek már?) Viszont a kétfázisú sütőporok erre is jók,(és sok amcsi recept kifejezetten ezt írja) itthon ez csak a Váncza. (tehát folyadékra és hőre IS aktiválódik – ha pedig kerül hozzá gyenge sav (író vagy pici citromlé más semleges folyadékban) akkor meg a legjobb.
és akkor ez? “A sütőpor ugyanis szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát), keményítő (kukorica, burgonya) és különböző savhordozók (foszforsav savanyú sója vagy a dinátrium-dihidrogén-difoszfát) elegyéből áll. A keményítő feladata, hogy felszívja a nedvességet, késleltesse a széndioxid felszabadulást és a por térfogatának növelésével könnyebbé tegye a pontos adagolást. A savhordozók egyik fajtája már szobahőmérsékleten reakcióba lép a szódabikarbónával, a másik fajtája pedig csak hő hatására aktiválódik, tehát ezek aránya irányítja a térfogat-növekedés időpontját. A legtöbb sütőporban mindkét típus megtalálható, így a süti kétszeresen indul kelésnek.”
Ez után a rövid, ám tartalmas bevezető után valahogy nem számítottam arra, hogy az élesztők kémiai elemzéséről fogtok beszélgetni… 😉 🙂 Az évek óta megjelenő májusi tulipánokon pedig még gondolkodom….
születésnap…? 🙂
(Piszkével kontextustól teljesen függetlenül bármilyen időpillanatban képesek vagyunk hallatlan mélységekbe ereszkedni 🙂 )
Langyos… de a tulipán kicsit korábban jön. Az itthon elérhető virágok közül ez az amit nagyon nagyon szeretek. Lehet, hogy ilyen egyszerű a magyarázat? (Bár az itthon elérhető autók közül nem kaptam C30-as Volvot, pedig többet emlegetem mint a tulipánt) 😉 (Értem, majd ha élesztőkről lesz szó, kérlek szóljatok…. biztos nem véletlen, hogy fenn ezt írtam sütőpor helyett. Számomra az az ezoterikus hozzávaló….) 🙂