ki mikor

amikor Balázs egy teljesen átlagos szerda teljesen átlagos estéjén beállított 2 kazal virággal, átfutott az agyamon, hogy “A férfiak 4 esetben adnak ajándékot egy nőnek. Ha udvarolnak. Ha félrebasztak. Ha féltékenyek. Vagy ha az a nő az anyjuk.” *

illetve van Balázs, aki akkor és csak akkor, ha éppen le van értékelve a virág. de akkor rögtön két kazallal.

* Gerlóczy: A csemegepultos naplója

triple coconut cookie

kakaós kókuszos keksz

kakaós kókuszos keksz

Hozzávalók

  • 15 dkg zab- és rozspehely vegyesen
  • 6 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg szűz kókuszzsír*
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg kakaópor
  • 3.5 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg aszalt áfonya (cukrozott)
  • 8 ek kókusztej
  • 1 tojás
  • 6 g sütőpor

Know-how

  1. az eredeti recept azt írta, hogy keverjem el a sütőport 4 ek kókusztejben, ami egy nagyon látványos kémiai reakciót eredményez: a sütőpor szépen felhabzik és "feljön". a probléma ezzel csak annyi, hogy ezt a tésztában kellene megtennie, leginkább a sütőben. (a zamat blogon olvastam, hogy "A sütőpor olyan, mint a gyufa, egyszer működik, soha többé.") szóval ezt a programpontot szkippeltem, és a sütőport teljesen hagyományosan a liszttel kevertem össze.
  2. 3.5 dkg zabpelyhet kávédarálón ledaráltam liszt finomságúra és hozzáadtam a sütőport és a kakaóport.
  3. a többit párszor megforgattam a nagy késes aprítóban, hogy némileg finomabb szemű legyen, majd ezt is hozzákevertem a liszthez.
  4. az áfonyát szintén.
  5. a kókuszzsírt és a vajat a cukorral habosra kevertem.
  6. hozzáadtam a tojást és a kókusztejet, összekevertem.
  7. a nedves összetevőkhöz fokozatosan hozzáadtam a száraz-mixet, miközben kis fokozaton tovább kevertem a masszát.
  8. a végére egy elég ragacsos tésztát kaptam, amiből diónyi darabokat kanalaztam és nedves kézzel ellapogattam őket kekszformára.
  9. 160 fokon sültek úgy 20 percet.
  10. hagyni kell őket kihűlni, melegen atomjaira hullanak. kihűlve se lettek száraz kekszek (morzsálódnak), de az ízük teljesen rendben van.

*a kókuszzsír kétféle lehet: SZŰRT (színtelen, szagtalan, íztelen zsír, ami elég hosszas feldolgozáson esik át dobozolás előtt) és SZŰZ, ami friss kókuszból, kevésbé durva finomítással, a kókusz illatát és ízét is megtartva készül. ezt a sok okosságot persze már csak azután szedtem magamra, hogy vettem egy doboz méregdrága (de tényleg méregdrága) szűz kókuszzsírt. amit azóta csak sütikhez használok, már amikor - merthogy annyira nem is szeretem a kókuszos sütiket.

http://www.eztettem.hu/2015/07/kakaos-kokuszos-keksz.html

triple coconut cookie

5 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. piszke

    én ugyanígy egy orchideánál nyugodtam meg február közepén amikor aztán tényleg semmi sincs, csak február közepe. a vele érkezett 28.csavarhúzókészlet azonban felnyitotta a szemem: akciós volt a Praktikerben (igen, van kertészete is).
    Én is belefutottam ilyenbe csak szódabikarbóna-ecet kombóval (és azután tedd a tésztába..de minek már?) Viszont a kétfázisú sütőporok erre is jók,(és sok amcsi recept kifejezetten ezt írja) itthon ez csak a Váncza. (tehát folyadékra és hőre IS aktiválódik – ha pedig kerül hozzá gyenge sav (író vagy pici citromlé más semleges folyadékban) akkor meg a legjobb.

    Válasz
    1. Éci Szerző

      és akkor ez? “A sütőpor ugyanis szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát), keményítő (kukorica, burgonya) és különböző savhordozók (foszforsav savanyú sója vagy a dinátrium-dihidrogén-difoszfát) elegyéből áll. A keményítő feladata, hogy felszívja a nedvességet, késleltesse a széndioxid felszabadulást és a por térfogatának növelésével könnyebbé tegye a pontos adagolást. A savhordozók egyik fajtája már szobahőmérsékleten reakcióba lép a szódabikarbónával, a másik fajtája pedig csak hő hatására aktiválódik, tehát ezek aránya irányítja a térfogat-növekedés időpontját. A legtöbb sütőporban mindkét típus megtalálható, így a süti kétszeresen indul kelésnek.”

      Válasz
  2. Edina

    Ez után a rövid, ám tartalmas bevezető után valahogy nem számítottam arra, hogy az élesztők kémiai elemzéséről fogtok beszélgetni… 😉 🙂 Az évek óta megjelenő májusi tulipánokon pedig még gondolkodom….

    Válasz
    1. Éci Szerző

      születésnap…? 🙂
      (Piszkével kontextustól teljesen függetlenül bármilyen időpillanatban képesek vagyunk hallatlan mélységekbe ereszkedni 🙂 )

      Válasz
      1. Edina

        Langyos… de a tulipán kicsit korábban jön. Az itthon elérhető virágok közül ez az amit nagyon nagyon szeretek. Lehet, hogy ilyen egyszerű a magyarázat? (Bár az itthon elérhető autók közül nem kaptam C30-as Volvot, pedig többet emlegetem mint a tulipánt) 😉 (Értem, majd ha élesztőkről lesz szó, kérlek szóljatok…. biztos nem véletlen, hogy fenn ezt írtam sütőpor helyett. Számomra az az ezoterikus hozzávaló….) 🙂

        Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.