– ma 40 éve halt meg Szécsi Pál.
– na.
– akkor most meghallgatjuk ezt. – amikor Leia hercegnő fejének a beúszásakor felröhögök, Balázs odajön a gépemhez:
– ez Szécsi Pál? érdekes, nekem az a szemüveges képe maradt meg.
– az Máté Péter volt…
– …
(általában nem szoktam magyar blogokról szedett recepteket újrapublikálni (mert minek, ugye), de ezzel ma kivételt kellett tennem – egyrészt mert Gyömbér jó, másrészt a leves is. egyébként klasszik krumplilevest akartam főzni. rákerestem. ez is listázva volt.
Balázs nem hitte el.)
thai-jellegű krumplileves
Hozzávalók
- 60 dkg krumpli, felkockázva
- 60 dkg sütőtök, felkockázva
- 8 dl zöldségleves (megint kocka)
- 2 dl kókusztej
- 1 szál thai citromfű
- 1 kaffír lime levél
- 1 kis marék szárított vargánya (ezt csak, mert volt a szerkrényben)
- 1 kis csili fele (ez mondjuk tűrőképesség-függő, de nem volt cél a vaderő)
- 4 egészen kicsi salottahagyma (nem volt más itthon), kockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- kis csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- esetleg felcsíkozott bacon, ropogósra sütve
Know-how
- a felkockázott hagymát kis olajon megdinszteltem, hozzáadtam a felcsíkozott fokhagymát és a csilit, pár pillanatig átforgattam, aztán felöntöttem az egészet a zöldséglével.
- beleszórtam a felkockázott krumplit és a sütőtököt.
- megsóztam.
- itt tettem bele a hosszában félbevágott citromfüvet és a kaffír lime levelet is.
- 10 perc csendes főzés után hozzáadtam a szárított gombát is, és készre főztem vele a levest.
- amikor a krumpli és a tök is megpuhult, kivettem egy részüket (mondjuk a felét) és a kókusztejjel összeturmixoltam, majd visszaöntöttem a lábasba.
- a petrezselyemzöld csak a legvégén került bele (amikor a citromfű és a kaffír levél ki).
- mivel volt még 2 szelet rasherem is elfekvőben, felcsíkoztam, megsütöttem és ezzel oda is lett a vega-címke.

a textil kósagabi.