végközeli

beugrottam a lidlbe egy édeskrumpliért (aztán 15 perc múlva otthagytam 4897 forintot egy rakás tkp tök felesleges dologért), hazajöttem, megcsináltam ezt a szilvásgombócot*, ami se édes nem lett, se jó, cserébe ráment egy csomó időm - kicsit busongtam felettük, aztán megpróbáltam előszedni magamból az optimistát, aki rögtön a kockahas-projekttel jött és hát végül is igaza van.

úgyhogy inkább egy fatteh kerül ide, ami valamiért szombaton éjfél előtt jutott eszembe - miután lemondtam két koncertet, megnéztem 3 részt az aktuálsorozatból, aztán szakácskönyveket lapozgattam (oké, 2 hónapja először), még aztán kimentem a konyhába és 23.48-kor felkockáztam egy padlizsánt - ja-ja, érzem, a vég elkezdődött.

* a képen látható gombócból utóbb kaptam egy adag kóstolót Zsuzsitól, ami elég jó volt (bővebben: k jó), továbbá beszereztem anyósom gombócreceptjét is, ami elkészülte után szintén nem emlékeztetett az eredetire (az is elég jó volt) - szóval: valószínűleg nem a receptekkel van a baj.

a tányér megint Lantos Judit kerámia.

padlizsános-húsos fatteh

padlizsános-húsos fatteh

hozzávalók

  • a húsos részhez
  • 25 dkg darált pulyka
  • 1/4 tk fahéj
  • 1/2 tk sumak
  • 1/4 tk szegfűbors (őrölt)
  • 1/2 tk koriandermag (durvára törve)
  • 1 padlizsán (cc. 35 dkg)
  • só, bors
  • a paradicsomszószhoz
  • 1 doboz paradicsomkonzerv
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 fej hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • minden egyéb
  • 2 pita
  • 20 dkg görögjoghurt (egy nagy doboz fele)
  • 2 nagy tk tahinipaszta
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1/2 marék durvára vágott mandula, opcionálisan megpirítva
  • 1-2 marék főtt csicseriborsó (opcionális)

know-how

  1. a padlizsánt előző éjjel felkockáztam, és egy műanyag edényben sós vízbe áztattam egész éjjelre - nem volt semmi leírás, hogy mi értelme volt ennek a lépésnek, de több helyen is olvastam - aztán másnapi empirikus tapasztalás, hogy a padlizsánkockák kemények maradtak, és sütés után is tartották a formájukat.
  2. másnap egy szűrőben lecsöpögtettem, széterítettem egy sütőlapon, megöntöztem némi olajjal és 20-25 perc alatt megsütöttem.
  3. a paradicsomszószhoz a felkockázott hagymát megdinszteltem, rászórtam a kockára vágott paprikát és a feldarabolt fokhagymát is, 1-2 percig hagytam együtt párolódni őket, majd ráöntöttem a paradicsomot (a levével együtt), megsóztam és adtam hozzá 2 teáskanálnyi cukrot is. addig főztem kis lángon, amíg kellemesen besűrűsödött (életem legjobbja lett, azért kapott ilyen hosszú leírást).
  4. a darált húst kevés olajon megpirítottam, sóztam, borsoztam, és rászórtam az összes felsorolt fűszert.
  5. az időközben megsült padlizsánkockákat is hozzákevertem a húshoz.
  6. innentől 2 út van: vagy összekeverjük a padlizsános húst a paradicsomszósszal, vagy nem.
  7. a joghurtot és a tahinit pici sóval elkevertem, a petrezselymet felaprítottam, a mandulát szintén.
  8. a megpirított pitát rátettem egy tányérra, rámertem a húsból (ha paradicsom külön maradt, az egy külön réteg lesz), ment rá a joghurtos öntetből és megszórtam petrezselyemmel, mandulával és a csicserivel.
  9. ez legalább 2-3 adag.

ötlet: Claudia Roden - Arabesque; a paradicsomszósz receptje innen

eggplant fatteh

eggplant fatteh