definitive

az egész hetes zúzda után jó ötletnek tűnt a természet lágy öle => elnéztünk a gyadai tanösvényhez, ami viszont gyerekbarát hely lévén nem bizonyult se nyugodtnak, se túl érdekesnek (jó, a függőhíd nem rossz), úgyhogy letértünk a tanösvényről és elindultunk felfele irányba. másfél órás csúcstámadás után már kicsit elegem volt az emelkedésből, bevártam Balázst, aki definitve mindent tud, és megkértem, ugyan árulja már el, hol van a teteje ennek a hegynek. Balázs előszedte a térképet, hosszan nézegette, én meg hagytam, mert tényleg kíváncsi voltam, hogy mire megy egy Pilis térképpel a Börzsönyben - mivel bekövetkezett az, ami várható volt (márhogy a Pilis térkép nem igazán használható jól a Börzsönyben), megbeszéltük, hogy tulajdonképp erről a pontról is elég jó a kilátás és hazajöttünk. [vége]

ebből nem következik sehogy a panzanella, de ezt találtam ki biciklizés közben.

a tányér a keramihacker stúdióból jött

sült céklás panzanella dukkah-val

sült céklás panzanella dukkah-val

hozzávalók

  • egy nagy fej cékla, 1 centis kockákban
  • 2 ek gránátalma-szirup
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek víz
  • 3 marék vegyes salátakeverék
  • 15 dkg szikkadt kenyér + kis olaj a sütéshez
  • 1/2 savanyú alma, felkockázva
  • 4 vékony szelet póréhagyma
  • a dukkah-hoz
  • 5 dkg dió
  • 1 ek római kömény
  • 1 ek koriandermag
  • 3 ek szezámmag
  • 0.5 tk szárított kakukkfű
  • só, bors

know-how

  1. a fekockázott céklát beleforgattam a gránátalma-szirup - víz - olaj keverékébe és kb 20 perc alatt megsütöttem.
  2. a falatnyi kockákra vágott kenyeret kis olajjal összekevertem, megsütötem és félretettem.
  3. a dukkah-hoz a diót megpirítottam, durvára törtem.
  4. a koriandert és a római köményt kicsit megpirítottam, aztán mozsárban finomra törtem.
  5. a porított fűszert összekevertem a sóval, borssal, kakukkfűvel, szezámmaggal és a durvára tört dióval (ez a cucc önmagában is jó, kis olívaoljba mártogatott kenyeret megszórni vele, pl.)
  6. a felkockázott almát némi citromlével összeforgattam, a hagymát felkarikáztam - hozzákevertem a salátalevelekhez, ment bele a pirított kenyérkocka és kevés dióolaj a tetejére.
  7. ezt a mixet szedtem tányérra, rápakoltam a megsült céklakockát és megszórtam dukkah-val. ennyi.

beetroot panzanella