ha túl kicsi a tét, a kedvem sötét

a héten többször is megveregettem a vállam, hogy jegyet early birdben, meg még szállást is, tök közel a helyszínhez – well done, Éci. (jó, Balázs repjegye annyira azért nem volt alkalmi vétel, de hát egy Balaton Piknik ennyit simán megér, ugye.)

aztán szombaton indulás előtt 3 másodperccel még letöltöttem a jegyeket. . .

. . . és így legalább nem a beengedőkapunál szembesültünk azzal, hogy mekkora balfasz vagyok volt két jegyünk az előző napra.


eredetileg lecsónak vettem a paradicsomot, de hol paprika nem volt hozzá, hol kedvem lecsót főzni, úgyhogy lekvár lett abból, amit végül megmentettem az enyészettől.

tomato jam

paradicsomlekvár

2 db 2.5 dl-es üveghez

paradicsomlekvár

Hozzávalók

  • 1 kg paradicsom
  • 10 dkg cukor
  • 3:1 dzsemfix
  • 3 ek almaecet
  • 2 tk só
  • 1/4 tk chilipehely
  • 1/4 tk őrölt római kömény - ennyivel nem érződik!

Know-how

  1. a paradicsomot meghámoztam (kereszt alakban bemetszettem, forró vízbe tettem 10 mp.re -így a vízből kiszedve pikk-pakk hámozható lett), kettévágtam, kiszedtem a magjait és egészen apróra vagdostam.
  2. a feldarabolt paradicsomot 10 percig nagy lángon főztem, kicsit homogenizáltam botmixerrel, majd hozzáadtam a cukrot, a porított római köményt, a sót, a chilipelyhet és az almaecetet - főztem újabb 10-15 percig (kicsit elkezdett sűrűsödni).
  3. itt szórtam bele a dzsemfixet - ezzel már csak 3 percig főztem újraforrástól.
  4. legközelebb bátrabban fogom fűszerezni (olvastam szegfűszeg+fahéjas variáról, de én maradnék a római kömény+koriander vonalon)
  5. a lekvárt kifertőtlenített befőttesüvegekbe porcióztam, rátekertem a kupakot és fejre állítottam őket.
http://www.eztettem.hu/2019/09/paradicsomlekvar.html

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.