Receptek, amikben van mandula

galette – winter edition

történtek már korábban próbálkozások galette legyártására errefele. azok elég hosszú időre elvették a kedvemet a galette-el való kísérletezgetéstől. fogalmam sincs, vajh miért gondoltam úgy tegnap mégis, megtekintvén a 4 darab rohadásnak indult körtét, hogy galette. a csattanót a történet elejére hozva: jelentősebb idő fog eltelni egy újabb galette-ig. a tészta két galette-nyi adag, gondoltam, egyet megsütök, amíg van fény, csodálatos képeket csinálok róla, aztán jól bezabálom, Balázs meg majd megkapja este frissen az ő adagját (felhívnám a figyelmet csodálatos feleség [ Tovább ]

az életmentő fahéjas csiga

ma a kétségbeesés szélére sodort 20 dkg spenót és 16 dkg gomba. aminek át kellett volna lényegülnie fasírttá. de nem tette. amikor már a google-t kezdtem el kétségbeesésemben nyomkodni válaszok után kutatva (nem elég benne a zsír! – attyaég, én azt egyáltalán nem tettem bele. még krumplit! – még?! az sincs benne), miközben lelki szemeim előtt Balázs haláltusájának képei peregtek, amint erőtlenül próbálja még elérni a billentyűzetét, de már nem sikerül neki, végül magára rántja mind a két teljes testet [ Tovább ]

mesesajt

az villant át az agyamon, amíg álltam a csodálatos fánk formájú kekszeim fölött úgy próbálván exponálni, hogy az exponálós ujjam tejes volt, hogy az a k tej a bögrében tuti ki fog borulni. és télleg. a gondolás befejztével azonos pillanatban a derítőm eldőlt és kiborította a tejet, bele a gárnitúra textiljébe. gondolom én, mert még nem néztem meg, nehogy felidegesítsem magam. a philadelphia csokis változatát még Viki fedezte fel a nyáron, magamtól soha nem jutott volna eszembe megvenni. mert mesesajt [ Tovább ]

egy doboz élete – avagy miért nem lesz makaronsütés egy ideig nálam?

1 part cookie [ground almonds + egg white + sugar] + 1 part filling [buttercream, ganache, jam] + 1 part cookie [ground almonds + egg white + sugar] = 1 complete macaron [happiness] valószínűleg már mindenki más csinált szupertrendi makaront még akkor, amikor makaront csinálni szupertrendi volt. ennek egyenes hozadéka, hogy tele a gúgöl nagyon profik nagyon profi leírásaival. ma délután 5kor már például készségszinten használtam olyan fogalmakat, mint csőrös hab, massza simára kenése, klaffogó tojásfehérje (ezt a robotgéptől ugyan [ Tovább ]

rebarbara 1.20ért

ez egy kellően bonyolult sütike. olyan, aminek a leírása olvastán normális esetben (normális eset=süti kell, rögtön) csinálok egy tejbegrízt. de most a csillagok szerencsés együttállása kedvezett a pâte á foncer összegyúrásának, pihentetésének, elősütésének, a rebarbarák sütőben párolásának és az öntet összeállításának ÉS a 45 perces sütési idő kivárásának. a legjobb fogyókúra süteményt sütni. lehetőleg többlépcsőset. itt ülök a sütiszagban és már semmi kedvem enni belőle. ennyi munkát elpusztítani?! legyen a neve mondjuk rebarbara pite. kellően semmitmondó, semmi flanc a curddel [ Tovább ]