defektmentesítés

...avagy joghurt panna cotta karamellizált almával és ropogós morzsávalmegalapozandó a megfelelő együttműködésemet a corki aszfalttal tegnap külsőcserét hajtattam végre Puchon (miután szombaton dupladefektet kaptam, és a ragasztással nem sikerült ezt az aprócska folytonossági hiányt kikezelni) Bergusonéknál, az egyetlen helyen széles Bp.en, ahol abszolút VIP-ügyfél vagyok, ami miatt igen szeretek hozzájuk járni. aztán ma reggel majdnem nem sikerült visszaapplikálnom Puch-hátsót a gyönyörű új Continentál külső-belsővel (külön felhívnám a figyelmet az amazing puncture resistance fordulatra). de aztán sikerült, sőt, a sárvédőt is meggyógyítottam annál a pontnál, amikor már kezdtem elkeseredni, hogy nem tudom lefotózni az eredményt ennyire szerencsétlen vagyok.

aztán nyakig olajosan elvonultam kozmetikai luxuskezelésre. legalább a képem legyen már szalonképes.

ennek nyilván semmi köze az egy hete készült ipari mennyiségű panna cottához, de kellett vm elősztori, a panna cottát meg szerettem fényképezni. egyébként meg: hamar is, meg jó is.

levendulás panna cotta karamellizált almával

levendulás panna cotta karamellizált almával

hozzávalók

  • a panna cottához
  • 4.8 dl (= 2 cup) joghurt
  • 20 percen keresztül csöpögtettem, hátha görög joghurttá válik ő
  • 2.4 dl tej (= 1 cup)
  • 7 g agar-agar
  • (a zselatin is oké, használati útmutató szerint)
  • 0.6 dl méz (vagy több, ki hogy szereti)
  • a karamellizált almához
  • 1 nagy alma hámozva (!!! kell, muszáj, szükséges), cikkekre vágva
  • 1.5 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 7.5 ml víz (1/2 ek, de ezt hogy számszerűsítem másképp?) - én azt mondom, igen hasznos partner a mérőkanál szett
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tk szárított levendulavirág

know-how

  1. a tejet majdnem forrásig hevítettem, hozzáadtam a mézet és a vaníliát.
  2. minimális mennyiséget rámertem az agar-agarra, és csomómentesre kevertem. ezt a löttyöt adtam a majdnem forró tejhez. hozzáadtam a joghurtot, elkevertem.
  3. tettem még bele 1 tk levendulát is, mert nem bírtam magammal, állni hagytam 10 perecet, aztán egy gézlappal kibélelt szűrőn át ráöntöttem az almára. (a levendula ízintenzitása nagymértékben függ a panna cottában eltöltött idejétől - 10 perc alatt nagyjából nem történt semmi, legközelebb a tejben hosszassabban fogom áztatni a virágokat.)
  4. tkp kész. (+ a dermedési idő)
  5. a karamellizált almához a vajat felolvasztottam az öntöttvas serpenyőben, a cukorral világos színű karamellé tettem, hozzáadtam a vizet, aztán az almacikkeket. kis fokozaton addig sütöttem, amíg úgy nem ítéltem, hogy most már pont az az állag, amit szerettem volna kapni.
  6. ezt az almaréteg került a poharak aljára. erre ment a panna cotta.

forrás

a morzsához 5 dkg cukrot, 10 dkg vajat és 20 dkg lisztet összegyúrtam, fél óra mélyhűtőbe tettem, aztán nagylyukú reszelőn tepsibe reszeltem és megsütöttem szép világosbarnára. nem ropogott ugyan annyira, mint azt hazabicikliztemben az Árpád hídon képzeltem, de 2 nap után határozottan sokkal jobb volt mint frissen. ez került a panna cotta tetejére, btw.