marharagu batátával

majd 6 millió tehén legel szerte széjjel a szigeten az itteni KSH szerint. a baromfiak létszámának nem néztem utána, de tény: a csirkemell árán már marha is van bőven. ez nem azt jelenti, hogy olcsó a marha, hanem, k drága a csirke. akkor meg miért ne ismerkednék a marhával? ami steak. minden része. itt ilyen különleges marhák tenyésznek. mindenük steak. még darálni is steaket darálnak.

a másik esszenciális összetevő az édesburgonya, ami mindenhol kapható, nem annyira olcsón, de nem is olyan méregdrágán, mint otthon. az eredeti recept (BBC GoodFood hángériön edisön I/5/38.) sütőtökkel dolgozott (bár nem nagyon tudom hova tenni a sütőtököt nyár derekán magamban - itt persze az is van, de mondjuk itt nincs nyár) - az íz kicsit hasonlít, a szín mindenképp, de az édeskrumpli nagyon gyorsan készre-, majd szétfő, úgyhogy csak érzéssel.

marharagu batátával

marharagu batátával

hozzávalók

 • 1 fej lilahagyma aprítva
 • 3 gerezd fokhagyma aprítva
 • 42 dkg darált marha
 • 1 tényleg nagy szem édesburgonya felkockázva
 • 1 ek szárított kakukkfű
 • 1 leveskocka
 • 1 marék cukorborsó embrionális borsószemekkel
 • 4 cső bébikukorica
 • (utóbbi 2 komponens egy dobozban várt rám a teszkó leértékelt pultjában. azt nem írom, hogy hol termelték őket, de büszke nem vagyok magamra mindenesetre (a csomagolóanyag mennyiségéről nem is beszélve) - bár ha itt a hazait keresném beszűkülne a kulináris világom marhára és krumplira. vannak ugyan termelői piacok, de ott nem az én kelet-európai szememnek való árképzés zajlik. amúgy meg csoffadtak.)

know-how

 1. a felaprított hagymát megdinszteltem, a vége fele adtam hozzá a fokhagymát, hogy ne égessem agyon.
 2. erre tettem a darált húst és 10 percig sütöttem.
 3. ennél a pontnál csatlakozott az édesburgonya 3 dl vízzel, a leveskockával és a kakukkfűvel egyetemben.
 4. lefedve főztem, lassú tűzön. persze 10 perc alatt sikerült szétfőznöm a krumplit: legközelebb már 5nél elkezdem figyelni.
 5. amikor még nem teljesen puha, kell hozzáadni a cukorborsót és a bébikukoricát - nekik 2 perc a főzési idejük. túl semmiképp nem szabad főzni, mert egyrészt a kukorica roppanósan az igazi, másrészt a borsó elveszti a nagyon harsány zöld színét.
 6. az eredeti recept polentával körítette, de még nem sikerült felfedeznem a kukoricadara-lelőhelyet az új világban. így lett rizs mellé.