shawarma, a gyros arabul

erre a blogra már jó rég ráleltem flickr-es kalandozásaim közepette: zseniális képei vannak a csajnak. benne van a top3-as listámban.
már megcsináltam egyszer Vikinek, de akkor valamilyen rejtélyes okból kifolyólag darált húst használtam és a fűszerezés is elcsúszott valahol (tán ott, hogy a darált húst nem nagyon pácolják…). de tegnap megcsináltam az ultimate verzsönt: osztatlan siker. (az egyetlen külsős kostóló azt mondta, hogy oké, majd betömte a 2. tekercset is. ez ugyebár 100%-os tetszési index.)

shawarma

shawarma

shawarma

Hozzávalók

    a húshoz
  • 45 dkg pulykamell, takaros csíkokra vágva
  • 2 ek szezámolaj
  • 1/2 doboz joghurt (a nagy doboz fele)
  • 1 tojás enyhén felverve
  • 1 citrom leve
  • 1 tk bors
  • 1 tk őrölt kardamommag (1/2 tk egész szemből lesz ennyi)
  • 1 tk fahéj
  • só (min. 1 tk)
  • 1/2 szárított csili Virág ültetvényéről (kellemesen csípjen)
  • 1/2 tk garam masala
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • a salátához
  • 1 bögre salátalevél (tökéletesen mindegy, hogy mifélék)
  • 1/2 uborka vékonyra szelve, a szeletek felezve
  • 2 paradicsom szeletelve, a szeletek felezve
  • 3 tk aprított koriander/petrezselyem (kinek, mi - Balázs elszántan utálja a koriandert továbbra is, én meg elszántan próbálom újra megszeretni --- azért vannak olyan étekek, amik korianderrel kerekek, ezt be kell látni)
  • 3 tk gránátalma-mag
  • az öntethez
  • ½ doboz joghurt (a nagy doboz másik fele)
  • 1 citrom leve
  • 2 tk aprított koriander/petrezselyem
  • 2 tk aprított menta
  • 4 pita/tortilla/chapati
  • Tabasco

Know-how

  1. az összes hozzávalóból joghurtos pác készült, ebbe tettem bele a pulykacsíkokat. min. 1 óra az előirányzat, de jobb a több. én 5 órát áztattam a csíkokat.
  2. a pácidő leteltével egy nagy teflonban megsütöttem a húst, kb. 10 perc alatt. (a joghurt nagyját lecsöpögtettem róla, de nem tisztán ment a teflonba.)
  3. közben a saláta hozzávalóit összekevertem és elkészítettem az öntetet is.
  4. minden komponens külön tálkákban kikerült az asztalra (mert szeretem az undorítóan telepakolt mosogató látványát), és mindenki magának rakta össze a tekercsét. lett hozzá egy - kivételesen iható - sauvignon blanc is. jó volt.
https://www.eztettem.hu/2012/08/shawarma.html

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.