65.

- anya, figyelj már, te nem szeretnél egy új sütőt? - kérdezte Éci az anyukáját, kellő távolságból közelítve a problémához. ti. hogy nem tudja kezelni a sütőt, amiben se légkeverés, se elektronika. mégis zseniálisan szépek az anya-sütik.
az anya arcán láthatóvá vált egy rohadt nagy kérdőjel: mi az istent talált már ki ez a gyerek megint?
- nem.
- aha. pedig valami nem stimmel a lánggal, nem azt mondtad?
- nincs azzal semmi, csak mindig a legkisebb lángon kell sütni benne, hogy ne égessen.
- aha. jó, akkor elmegyek futni - közölte Éci, és örült, hogy milyen kis ügyesen lett a titok tudójává.

alant a nagyon kis lángon sült narancskrémmel töltött brownie-torta anya szülinapjára feat. Pappi. (találtam a nosaltyn egy nagyon szuperjó csajt, az ő receptje ez. és pont ma írta, hogy tán feléleszti a blogját.)

hajnal 7kor keltünk a végső forma kialakítása miatt (apa szerint, mint egy szarkofág. hát na.), egy órán át küzdöttünk a fondant-nal, (azt még most se tudjuk, hogy kellett volna ráragasztani a mintákat szakszerűen, de le így se estek), és a végére úgy kimerültem, hogy már nem volt ihletem a fotografáláshoz. (ez hálisten tökéletesen látszik is a képeken. legalább.)

a brownie-hoz

12 dkg kakaópor

15 dkg vaj

25 dkg kristálycukor

12 dkg liszt

(Gabiliának gluténmentesen: uennyi darált mandula vagy dió)

6 tojás

1 dl olaj

know-how a brownie-hoz:

egy edényben megolvasztottam a vajat, hozzáadtam a kakóport. félretettem.

egy másik edényben összekevertem a cukrot, olajat, tojást, lisztet.

a 2 masszát fakanállal, óvatosan vegyítettem (teljesen sima lett) és kenyérsütőformába elosztva megsütöttem. (nagyon kis lángon, nagyon sokáig, ugye. a tűpróba a legbiztosabb tájékozódási pont az elkészülést illetően.)

(a kenyérsütőforma nem bizonyult éppen a legjobb döntésnek: ne győztem korrigálni a formát, miközben végtelenül rosszindulatú tesvírem vinnyogva röhögött a szerencsétlenkedésemen.)

a narancskrémhez

3 dl jó minőségű dobozos narancslé

1 csomag vaníliapuding

1 púpos ek mascarpone

2 dl felvert tejszín

know-how a krémhez:

a tesvírem a pudingporból és a narancsléből rendesen pudingot főzött. amíg várta, hogy elhűljön, eltűnt valahova, én meg felvertem a tejszínt és a mascarponéval együtt hozzákevertem a kihűlt pudinghoz.

lehetett volna narancshéjat is reszelni hozzá, ízfokozásként, de narancsunk nem volt.

cukrot egyáltalán nem tettünk bele, a fondant-nal így is túl édes lett.

egyéb hozzávaló

2 fürt kékszőlő

bevonáshoz fondant

a krémet 4 részre osztottam.

a tortarészeket hosszában kettévágtam, és megkentem a krémmel (3 rész). a szőlőszemeket szigorú mértani rendben (tényleg, a szeletelésnél fontos lesz!) egyforma szem- és sortávolságra rápakoltam a krémes rétegekre (én, mert a hugom éppen közölte, hogy tán férjhez megy, és ezen annyira elmerengett, hogy észre se vette, hogy felhajigáltam a 235 szem szőlőt).

a maradék krémet rákentem a torta oldalára (mert a teteje kivételesen nem robbant szét sütés közben) - szintén fontos a fondant-bevonat szempontjából: egyenletesnek kell lenni a felületnek, amire rákerül.

a fondant-nal való foglalatoskodás képekkel illusztrálva kétcicánál ott van, nem írom le. (mondjuk, ha elolvasom újra a bevonás előtt is az írást, akkor tán tudtam volna a tojásfehérjés trükköt a ragasztásra és nem kellett volna a vízzel szerencsétlenkedni.)