lepényhal meleg vinaigrette-el

sima (európai) lepényhalból (Pleuronectes platessa/plaice), nem Limanda limanda/common dab-ból, ami veszélyeztetett faj, ugye.
a cím szó szerinti fordítás, a póréhagymás köretnek nyilván semmi köze a világon a vinaigrette-hez, de annyira jó volt, hogy Balázsnak nem hagytam belőle semmit. (csóri gyerek itt eszi előttem a saját lepényeit főtt krumplival. szívem szakad meg mindjárt.)

2 lepényhal filé (20 dkg kb.)
só, bors
1 póréhagyma 6 cm-es hengerekre darabolva, majd ezeket vékonyan felcsíkozva
2 gerezd fokhagyma vékonyra szelve
1/2 citrom leve (és a héja, ha nem olyan vén a citrom, mint jelen esetben volt)
olívaolaj
3 apró szem krumpli megfőzve

know-how:
a filéket a bőrös oldalukkal lefele tepsibe tettem (sütőpapír!), sóztam, borsoztam és 1 ek olívaolajat rájuk kentem.
grill üzemmódban 4 percig sütöttem őket, fordítás nélkül. (a túlsütés nagy ellenség, a maradékhő tovább dolgozik, úgyhogy tényleg minimális idő kell.)
a vékony csíkokra metélt hagymát kevés olajon addig sütöttem, amíg meg nem puhult. a fokhagymát félidőben tettem hozzá (ismerve magamat: csak épp átfutom, hogy hány elektor lett államonként, mialatt simán égetek szénné akármit – pl. a főtt krumplit).
amikor már puhának és kellemesen aranybarnának tűnt, rácsavartam a fél citromot, összekevertem és addig fényképezgettem, amíg teljesen el nem hűlt. aztán hidegen megettem, csúnya mód nem gondolva a házastársamra. mert annyira nagyon finom volt, hogy muszáj volt betömnöm az egészet.
a mennyiség szigorúan egy emberre van méretezve.

forrás

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.