scone tökéletes szesztárs lesz

univerzumváltás történt: nincs internet. nincs fényképezőgép. furcsa világ. vannak könyvek és újságok benne.

anya ebbe a világba érkezett, hogy végrehajtsuk a nagy mézeskalács-sütő küldetést. relatíve gyorsan kiderült, hogy internet és fotóapparát mellett konyhai mérleg, nyújtófa, kávédaráló és robotgép sincs. innovatív anyám borosüveggel rendelt tésztát nyújtani.

és holnap újabb küldetés, mert én hülye bőszen ajánlkoztam az Olga előkriszmösz-velkámBalázs partijára vm sütéssel. (Moha nyilván kialázott volna a kerületből, ha 2 üveg borral állítok be - just.) tehát ma mérleget szerzek, holnap scone*-t sütök.

*nem reprezentatív felmérésem eredménye szerint a scone angolszászéknál menő. édes, vagy nem, de akkor lekvárt és vajat adnak hozzá. ha édes és mazsolás, akkor is. általában íróval készül, a szódabikarbóna-sütőpor-önfelfújó liszt és/vagy kombinációja vallási meggyőződés kérdése. nekem még soha semmitől nem jött fel, egyébként.

scone

scone

hozzávalók

  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg reszelt cukkini
  • 1 tk cukor
  • 12 dkg reszelt sajt
  • 2.5 dl író

know-how

  1. a cukkinit csak lereszeltem és hozzákevertem a liszthez (50-50% teljes kiőrlésű és fehér) és a sajthoz.
  2. nem ment bele 2.5 dl író - fokozatosan adagoltam, addig öntöttem és gyúrtam kézzel, amíg megfelelőnek nem láttam az állagát.
  3. lisztezett felületen kilapogattam 2 cm-esre - fontos, hogy legyen vastagsága, nem jön fel sütés közben! a scone-szaggatómmal szaggattam ki (mert nem bírtam magammal és vettem egyet, ami ugyanolyan, mint a pogácsaszaggató, csak hullámos az alja) és kicsit összébbnyomtam őket, hogy vaskosabbak legyenek, 11 db lett tán.
  4. ami kellett volna tésztába, az a só.
  5. sült szalonna és paradicsomos relish volt hozzá, hogy kissé eltávolodjak a könnyed konyhavezetéstől.
  6. mind a kettő telitalálat.
  7. 25 perc alatt sült meg.
  8. (a következő variációban a 100 g cukkinit kiváltottam készen kapható sült hagymával és tökmaggal. tettem bele sót is - sokkal jobb lett.)

forrás