keszeg!

eddig csak teszkós halat ettünk, mert ott nem kellett párbeszédbe bonyolódnom a nénikkel/bácsikkal. de fényes idegennyelvtudásom arra a szintre ért, hogy szombaton lazán kértem a piacon “2 pieces of that, please” márkájú halat. (amihez azért jó alapot adtak a teszkós aznap lejáróak: már nem csak halakat látok és lazacot a halaspultban.)
azért megjegyezem, hogy amit a halas nő művel az English Marketen, az minimum tanítani való – a tisztításra vonatkozó igenes válaszomtól számítva 32 másodpercen belül zacskóban volt a 2 hal, pikkelyezve, belezve. csak álltam és az átélt élmény súlya alatt kértem fél kiló osztrigát kagyló helyett.
a piacozás után még megettünk egy-egy egész lovat ájris brekfösztnek álcázva, majd lázasan keresni kezdtem, hogy mi légyen szegény állatokkal. egy óra szuperszakácskönyv-lapozás után még elovastam a tarka bárkán egy zseniálisan összeszedett írást, aztán éjfélkor kirohantam a konyhába, leszaggatam a halacskákról az egyébként ultrafasza zacskót és bebugyoláltam őket nedves papírtörlőbe. (és a héten már másodjára erősen elgondolkoztam a vegetarianizmus mibenlétén. valamint arról, hogy ez a 2. olyan dolog, ami igen nagyon hiányozni fog a XIII. kerületben.)

na de!

sea bream (tengeri keszeg)

egészben sült kakukkfüves tengeri keszeg édesburgonyával

egészben sült kakukkfüves tengeri keszeg édesburgonyával

Hozzávalók

  • 2 tengeri keszeg, egészben
  • 5 fokhagymagerezd, összezúzva
  • 1 szelet toast kenyér, kézben elmorzsolva
  • 4 ág friss kakukkfű
  • 1/2 chili (scotch bonet), vékonyra szelve
  • só, bors
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 dl száraz fehér (pinot grigo)

Know-how

  1. a hozzávalókat a bor és az olaj felének kivételével töltelékké dolgoztam össze.
  2. a halakat szárazra töröltem, és mindkét oldalukon 3-3 helyen beirdaltam a testüket.
  3. a vágásokba tömködtem a tölteléket (ami maradt, azt a hasüregbe).
  4. a maradék olajat és a bort összeöntöttem egy tepsibe, belefektettem a halakat és lefedve egy órán át hagytam állni őket a hűtőben.
  5. az óra leteltével cc. 25 perc alatt megsütöttem őket.
  6. (közben sütöttem hozzájuk 2 kockára vágott édesburgonyát egy 1/2 fej nagy kockára vágott vöröshagymával.)
  7. konklúzió: a teszkós és a piacos hal összevetése teljességgel felesleges.
https://www.eztettem.hu/2013/01/keszeg.html

3 hozzászólás a bejegyzéshez

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.