úgy volt, hogy pavlova lesz

aztán végül eton mess* lett, mert továbbra sem tudok habcsókot sütni. de legalább már azt tudom, mit jelent túlverni a habot: van egy pont, amikor még tök szép kemény, és csúcsok is vannak benne, aztán ez átfordul a pillanat tört része alatt lassan folyós állagba, amiben már se keménység, se csúcsok - na, ezért nem kell telefonálni habverés közben.

* az eton mess szókapcsolat 1. tagja egy puccos angliai főiskolára utal, ahol májusban rendezik az éves krikettbajnokságot egy másik, szintén puccos főiskola ellen. a legenda szerint egy ilyen alkalommal valamikor a XIX. században egy kutya (!!!) ráült egy piknikkosárra, amiben volt egy kis tejszínhab (nyilván felverve) meg egy kis eper (ami azóta is a klasszik gyümölcs az eton messben, bár bármilyen gyümölccsel készíthető), ami a kutyatest hatására összekeveredett vala - az eton mess innentől létezik, és kissé rendetlen (a 2. szó jelentése) kinézete ellenére azóta azért töretlen népszerűségnek örvend. a habcsók csak a 70es évektől képezi a részét.

eton mess

eton mess

hozzávalók

  • 3 tojás fehérje
  • 15 dkg cukor (legközelebb por)
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • 1 kis üveg az áfonyaszószból - de egyéb savanykás, darabos lekvár vagy gyümölcsszósz is megteszi
  • 2 dl tejszín
  • pisztácia, törve
  • (csak mert mostanában szeretem szórni)

know-how

  1. a tojásfehérjét elkezdtem verni kézi robotgéppel közepes fokozaton (cukor nélkül!), amíg lágy csúcsok nem alakultak ki. innen magas fokozaton vertem tovább és fokozatosan adagoltam hozzá a cukrot. kész, ha fényes és kemény.
  2. a finomra reszelt gyömbért már csak fakanállal kevertem hozzá.
  3. mivel pavlovának indult, egy nagy halmot raktam sütőpapírra (jó, ráfolyattam, mert túlvertem, mint azt fentebb jeleztem) és 90 fokon szárítottam kb másfél órát (kívül ropog, belül lágy), majd nyitott sütőajtónál hagytam teljesen kihűlni. (a szárítási idő sütőtől függ, lehetséges, h sokkal több időre lesz szükség a kész állapothoz!)
  4. mivel elég jól látszott a lapály képződményen, hogy még nagyon nagy jóindulattal sem nevezhető pavlovának, másnap áttranszformálódott eton messé.
  5. a habcsókot összetörtem, tettem egy réteget egy pohár aljába, erre ment az áfonyaszósz, újabb réteg habcsók-töret, végül a felvert tejszínhab és a durvára vágott pisztácia.
  6. direkt Écikockahas-barát termék.