gravlax mindent visz

ma egész napos szomorkodást tartottam, mert Andi hazament, és nehéz visszatalálni a mindennapjaimba.

a legnehezebb az ittlétben a barát- és színháznélküliség.

túllendülőnek csináltam egy crumble-t (amit Andinak ígértem, de végül kapott helyette egy adag teszkós raviolit egy szintén teszkós szósszal, hadd vigye hírét a nagyszerű konyhámnak) és mindjárt elhúzok kedvestanárbácsi fotós órájára, de előtte még meg akarom írni a kicsenéjd-nyerő (definitely) és tarkabárkajáték-nyerő (definitely 2.) gravlaxot, ami már kész van vagy 1 hete és amit a pénteki partin akartam villantani. a 3. üveg bornál eszembe is jutott, hogy elfelejtettem prezentálni, de addigra már mindenki telezabálta magát a zseniális kencéimmel (és nekiállt berugni), amikről majd egyszer biztos írok, de mióta semmi dolgom, nincs időm semmire.

gravlax

gravlax

hozzávalók

 • 50 dkg nagyon friss lazac, filézve, de bőrrel
 • 6 dkg barnacukor
 • 5 dkg só
 • 20 dkg cékla, lereszelve
 • 1 nagy csokor kapor, összevágva
 • 4 ek sherry (vodka is oké)

know-how

 1. a cukrot, a sót, az összevágott kaprot és a lereszelt céklát összekevertem.
 2. egy mélyebb tepsibe, amiben a félbevágott hal kényelmesen elfér, egy réteg folpackot terítettem (nem vágtam le a darabot, mert a végén beletekertem a halat), a félbe vágott lazac egyik felét a bőrös felével lefele ráfektettem.
 3. beledörzsöltem 2 evőkanál sherryt és ráhalmoztam a kapros-sós-cukros keveréket.
 4. a még csupasz másik felet bedörzsöltem a maradék sherryvel és ráfektettem a másik félre úgy, hogy a bőrös fele felfele nézzen.
 5. az így előállított szendvicset szorosan betekertem folpackkal, rátettem egy másik tepsit a tetejére és lesúlyoztam konzervekkel.
 6. a hűtőben 4 napig érleltem (vékonyabb szelet hal esetén 2 nap is elég.)
 7. ez idő alatt elég sok lé eltávozott a halból (a só miatt), amit leöntögettem róla.
 8. a 4. napon kibontottam a csomagot, a kapros-céklás cuccot lekapargattam róla nagyjából (!!nem lemostam!!), egy nagyon éles késsel nagyon vékony szeleteket vágtam belőle, a bőrét levágtam és állva tömtem magamba. közben sírtam a gyönyörűségtől és azt gondoltam, hogy óbeszépazélet!, aztán közvetlenül ez után azt is, hogy mától csak gravlaxon akarok élni.

Diana Henry - salt sugar smoke

hűtőben légmentesen lezárva egy hétig gond nélkül eláll. én valami olasz kenyérrel ettem, csak úgy magában, de a tormakrém jól megy hozzá, a mustárszósz szintúgy, meg a sodabread és a vaj, vagy a natúr joghurt. vagy állva, magában. és akkor még nem esett szó a vizuális gyönyörről, amit akkor éltem át, amikor épp nem homályosították el a könnyek a szememet az ízbeli gyönyörűség okán.