gravlax mindent visz

ma egész napos szomorkodást tartottam, mert Andi hazament, és nehéz visszatalálni a mindennapjaimba.
a legnehezebb az ittlétben a barát- és színháznélküliség.
túllendülőnek csináltam egy crumble-t (amit Andinak ígértem, de végül kapott helyette egy adag teszkós raviolit egy szintén teszkós szósszal, hadd vigye hírét a nagyszerű konyhámnak) és mindjárt elhúzok kedvestanárbácsi fotós órájára, de előtte még meg akarom írni a kicsenéjd-nyerő (definitely) és tarkabárkajáték-nyerő (definitely 2.) gravlaxot, ami már kész van vagy 1 hete és amit a pénteki partin akartam villantani. a 3. üveg bornál eszembe is jutott, hogy elfelejtettem prezentálni, de addigra már mindenki telezabálta magát a zseniális kencéimmel (és nekiállt berugni), amikről majd egyszer biztos írok, de mióta semmi dolgom, nincs időm semmire.

gravlax

gravlax

Hozzávalók

 • 50 dkg nagyon friss lazac, filézve, de bőrrel
 • 6 dkg barnacukor
 • 5 dkg só
 • 20 dkg cékla, lereszelve
 • 1 nagy csokor kapor, összevágva
 • 4 ek sherry (vodka is oké)

Know-how

 1. a cukrot, a sót, az összevágott kaprot és a lereszelt céklát összekevertem.
 2. egy mélyebb tepsibe, amiben a félbevágott hal kényelmesen elfér, egy réteg folpackot terítettem (nem vágtam le a darabot, mert a végén beletekertem a halat), a félbe vágott lazac egyik felét a bőrös felével lefele ráfektettem.
 3. beledörzsöltem 2 evőkanál sherryt és ráhalmoztam a kapros-sós-cukros keveréket.
 4. a még csupasz másik felet bedörzsöltem a maradék sherryvel és ráfektettem a másik félre úgy, hogy a bőrös fele felfele nézzen.
 5. az így előállított szendvicset szorosan betekertem folpackkal, rátettem egy másik tepsit a tetejére és lesúlyoztam konzervekkel.
 6. a hűtőben 4 napig érleltem (vékonyabb szelet hal esetén 2 nap is elég.)
 7. ez idő alatt elég sok lé eltávozott a halból (a só miatt), amit leöntögettem róla.
 8. a 4. napon kibontottam a csomagot, a kapros-céklás cuccot lekapargattam róla nagyjából (!!nem lemostam!!), egy nagyon éles késsel nagyon vékony szeleteket vágtam belőle, a bőrét levágtam és állva tömtem magamba. közben sírtam a gyönyörűségtől és azt gondoltam, hogy óbeszépazélet!, aztán közvetlenül ez után azt is, hogy mától csak gravlaxon akarok élni.
https://www.eztettem.hu/2013/02/gravlax-mindent-visz.html

hűtőben légmentesen lezárva egy hétig gond nélkül eláll.
én valami olasz kenyérrel ettem, csak úgy magában, de a tormakrém jól megy hozzá, a mustárszósz szintúgy, meg a sodabread és a vaj, vagy a natúr joghurt. vagy állva, magában.
és akkor még nem esett szó a vizuális gyönyörről, amit akkor éltem át, amikor épp nem homályosították el a könnyek a szememet az ízbeli gyönyörűség okán.

Diana Henry – salt sugar smoke

11 hozzászólás a bejegyzéshez

 1. zazálea

  én imádom,legalább egy éve tervben van, mondjuk,hogy a friss(en fogott) lazac az oka a késlekedésemnek.

  (igen, minden gyönyörű.as usual)

  Válasz
  1. Éci

   képzeljed el, drága Rita, ma volt napsütés, meg madarak, meg rügyezés, meg én, amint futok a tájban, légiesen, könnyedén, 7.8 km.t – közben eszembe jutottál – tényleg -, meg az is, ezt a tényt megírom neked.

   Válasz
  2. Rita nyirati

   ebből a felsorolásból itt most több is hiánycikk, nap már van, rügyező fák MÉG nem, a légiesség,könnyedség jelzőkről nem akarok beszélni, speciel te sem vagy,viszont megírtad és én meg úgy tudok örülni az ilyennek,őszintén!

   köszönöm 🙂

   Válasz
  1. Rita nyirati

   na, ez megdöbbentett, nekem ilyet még sosem mondtak és ez tök komoly. viszont az igaz, hogy az értő olvasás képességével bírok! 😀

   Válasz
 2. Anonymous

  Most sikerült eljutnom idáig (fontos embör bringaexpón volt 4 napig),de kóstolás nélkül is tudom,hogy ilyen “must have” nekem.
  egy barát
  Pere

  Válasz
  1. Éci

   de miért nem voltál rajta egy expós fotográfián se? átnéztem vagy 3x, de nem lellek. nem értem. a leglelkesebb önkéntesük vagy, bazz!

   Válasz
  2. Anonymous

   tudod,hogy csendben,a háttérből írányítok mindent,mint ha azt történne,amit más akar 😀

   Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.