bavarois avagy RTFM

a Kifőztük májusi számába készült ez a zselés izé, bár a feldobott 9 ajánlatból az "esetleg ezt is lehet" kategóriába került, de közbejött Balázs kórsága, kizökkent az idő, meg én is vele. nem volt kedvem semmi, vajas kenyérnél bonyolultabbhoz.

a bavarois-t az isten is ilyen alkalmakra teremtette - gondoltam másnap reggelig, amikor is szembesültem vele, hogy a nagyon gyors, nagyon egyszerű zselés izém b#@$tt megszilárdulni.

első gondolat: "hát én most nagyon ideges vagyok" - aztán elolvastam a jegybank-saga újabb epizódját. az abszurdon is lehet nevetni, csak nem esik olyan jól. de a bavarios-ügyre legalább kellő távolságból és megfelelő higgadtsággal tudtam tekinteni. úgyhogy megtettem, amit tán a dolgok előtt kellene tennem: elolvastam a zselatin használati utasítását.

és lőn: a bavarois betonkemény lett 2 óra múlva.

zselével meg tejszínhabbal lazított bajor krém

zselatin kisokos

a zselatint mindig forró vízRE szórjuk (nem fordítva!), és keverés nélkül hagyjuk szépen leülepedni az aljára - így nem csomósodik össze és nem kell átszűrni a folyadékot és nem fog a szűrőn az összes zselatin fennakadni és van esély, hogy megszilárdul.

amikor leülepedett, már lehet keverni, feloldódásig (de forralni nem szabad!). amikor feloldódott, hozzákevertem a folyadékhoz.

10 g zselatinport szórtam 1 dl forró vízre.

ez 570 ml folyadék zselésítését tudja elvégezni (mivel 1 dl.t már felhasználtam a zselatinhoz, a maradék folyadék 4.7 dl lehet).