máktej

2011. május 17-ig nagyjából éjjel-nappal radiocafét hallgattam. azóta igaziból nincs barátom, csak pótlékok lettek: a milliók reggelire-ből lett millásreggeli és újabban már Puzsér is a Jazzyn.

meg Nesta. aki már márciusban elhagyta a süllyedő hajót, és októberben Gensivel elindították a Nestont. Nesta úgy 10 éve formálja át és tovább a zenei ízlésemet, és komolyan, még azt sem bántam, hogy 24 óra "csak" zene. aztán jöttek műsorok, meg jött Baló, akit szerettem, de gyorsan elfáradt a műsora, monotonná vált és egyre kevésbé volt érdekes. őt váltotta Döme, a Balóvilágból Traffic lett, Döme idióta hangsúlyozása legalább egy hétig heves fejrángást okozott, aztán megszerettem őt is, naprakész, izgalmasan kérdez, jó emberekkel beszélget, jó témákról - abszolút irányt mutat.

de a heti 5 napos többórás interjúzás nyilván nem egyemberes feladat, lett előbb egy fiú Döme-pótló, aztán egy fiatal lány. az utóbbi miatt az elmúlt héten már nem hallgattam Trafficet, mert így én is tudnám, csak én nem nevezem magam műsorvezetőnek. bugyuta trivialitások tömkelege, aminek a Snétberger-interjú volt az alja. de előtte még volt egy beszélgetés Varga Gáborral az új receptgyűjteménye kapcsán, amit egyáltalán nem ennek a leányzónak a sziporkázása tett jóvá, hanem VG kedves szerénysége, ahogy a desszertek készüléséről beszélt, meg a fotósának a háttérinformációi a 14 órás fotózási napjaikról. összességében kíváncsivá tettek, ha hazamegyek, belenézek (vagy remélem, hogy Emese mihamarabb átszkeneli és ír róla).

a máktejhez az átkötés kissé erőltetett, de reformnak ez is reform, én kimondottan szeretem, elolvastam róla egy csomó okosságot, és most éppen módfelett örülök, hogy milyen kalciumdús lettem.

szolo_montazs

(az olajos magvak közül a mák tartalmazza a legtöbb cinket, mangánt, kalciumot, de foszfor- és vastartalma (15 mg/100 g (!!)) is dobogós helyezést ér el - pluszöröm, hogy a foszfor segíti a kalcium felszívódását. a nyugati szakirodalomban a szezámmagot tartják a legütősebb kalciumbombának, pedig a mák másfélszer többet tartalmaz belőle. csökkenti a magas vérnyomást, lassítja az öregedést, fokozza a szervezet védekezőképességét, erősíti az idegeket, növeli a szellemi teljesítőképességet és nyugtató hatása is van (nyilván, hehe).)

máktej

máktej

hozzávalók

  • 1 egység mák
  • 2 egység víz

know-how

  1. a mákot kétszeres mennyiségű vízben egy éjszakát áztattam (azért, hogy a fitátok leázzanak róla - erre a szóra rákeresve csak Szendi Gábor-oldalak vannak, a paleolit táplálkozás meg annyira nem az én utam).
  2. másnap leszűrtem (a leszűrt víz állítólag jó a szobanövények locsolására - kipróbáltam, még élnek) és újabb kétszeres adag vízzel összeturmixoltam.
  3. a turmixot gézen átszűrtem.
  4. a kapott máktej 1-2 napig hűtőben eláll, kimondottan kellemes mákos illata van, és az ízében is érezhető egy halvány mákvonal.
  5. a maradék mákzaccból kekszet csináltam aszalt áfonyával. (egy korábbi adagból meg palacsintatölteléket banánnal).

okosságok és ez is

poppyseed milk