szívmelenget

annyira végtelenül büszke voltam a mézeskalácskák képeire, hogy szétküldtem egy csomó mindenkinek, hogy most mondjátok meg, nem gyönyörű?!
erre tesóm: “Éci, ez mi? csőrögét sütöttél karácsonyra?”

gingerbread

anyósom tuti mézeskalács-receptje

anyósom tuti mézeskalács-receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg cukor
  • 6 ek méz
  • 2 db egész tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • ha szükséges, a gyúráshoz kb 1/2 dl tej

Know-how

  1. A szódabikarbónás lisztet a vajjal elmorzsoljuk.
  2. A közepébe beleütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a cukrot, majd a fölmelegített mézet.
  3. Rászórjuk a fűszerkeveréket, jól elkeverjük, és a tésztát összedolgozzuk.
  4. Ha szükséges, egy kis tejet is teszünk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
  5. A hűtőben 1 éjszakát pihentetjük. (1 óra mélyhűtő volt ez esetben.)
  6. 3 mm vékonyra kinyújtjuk és a formákkal kiszaggatjuk - fontos, hogy egyenletesen vékony legyen a tészta, máskülönben kis pufókok lesznek a mézeskalács-figurák. (Nyújtás közben folyamatosan lisztezni kell alul-felül, hogy ne ragadjon le a tészta.)
  7. Forró sütőben kb 15-20 perc alatt megsül. (Első sütésnél ez az idő lehet hosszabb is.) Akkor jó, ha zsemle színű , ha túl barna, akkor kemény lesz.
  8. Ha a tészta kihűl, díszíthetjük tojáshabbal.
https://www.eztettem.hu/2013/12/szivmelenget.html

gingerbread

ps.: utóbb rájöttem, hogy annyira mégsem tutik a képek, ez a kettő ment át végül a meo.n.

6 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. Usztyán Mária

    Kíváncsi lennék, mennyi méz szükséges hozzá. A leglényegesebb nem lett feltüntetve.

    Válasz
  2. Gál Zsuzsanna

    Nagyon tetszetősek és biztos finomak is. 🙂 Nem giccses, nem csöpögős, egyszerűen szép! 🙂

    Válasz
  3. Pere

    mint tudjuk,a tesód kacszsír és erős paprika terén képezi magát,így nem releváns az ítélete 🙂

    Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.