bibimbap a VKF!-London-Korea tengelyen

(hosszú lesz és nemvicces - de mindig elkap a hév, ha ennyi jó tudást gereblyézek össze valami érdekes dologról.)

menőzhetnék, hogy mennyire odáig vagyok a koreai konyháért. de a bibimbapon és a kimchin kívül nincsenek nagy távlatok a koreaikonyha-tudásomban - és ezek is csak egy nem túl régen olvasott cikkből erednek. viszont akkora a hájp a bibimbap* körül az angol nyelvű írásokban, hogy kénytelenek voltunk átugrani Londonba körbenézni bibimbap ügyben ha már úgyis Londonban voltunk (megint), ettünk pár bibimbapot a Tottenham Court környékén: trendi helyen is, autentik helyen is**, de mindenhol meglepően olcsón.

miután megvolt a gyakorlati rész, hozzáolvastam még ezt-azt, vettem 2 kimondhatatlan nevű paprikás cuccot és nekiugrottam, immár bibimbap-szakértőként egy tkp. egyszerű zöldséges rizs összeállításának.

itt most annak kell következnie, hogy mennyire bámulatosan komplex ízvilág tud kikerekedni teljesen hétköznapi összetevőkből (mínusz a gochujang), hogy ne csak artikulálatlanul hörögve tudjam ismételgetni, hogy bazzz! hát ez mennyire k jó már! - mert ez nem túl szofisztikált, lássuk be.

* a bibimbap emblematikus koreai kaja, szó szerint összekevert rizst jelent: egy tál rizst kell összekeverni a 4-5 féle fűszeres feltéttel (zöldségekkel, úgymint uborka, répa, szójababcsíra, spenót, gomba, cukkini - gyakorlatilag bármivel, és marinált hússal/tofuval), egy nagyon lágyan hagyott tükörtojással (vagy nyers tojással a dolsot bibimbap esetében) és a gochujanggal.

ami nélkül ne álljunk neki bibimbapot gyártani:

 • gochujang
 • szezámolaj

Seoul Bakery, London

** a Seoul Bakerybe nem csak úgy besétáltunk: konkrétan olvastam róla több helyen, hogy a legjobb koreai kifőzde a városban (ami London méretét és etnikális konyhakínálatát tekintve, elég jó ajánlás). délután 3 körül egyáltalán nem volt hely (oké, van vagy 12 férőhely) - jó jel 1. rajtunk kívül egy nem ázsiai ember volt bent, de az is az ázsiai barátnőjével - jó jel 2. utánunk 3 percen belül még 5en befutottak a várósorba és türelmes várakozásba kezdtek - jó jel 3. aztán megkaptuk a fotográfián szereplő bibimbapot (ami az előző napi fancy hely után kissé puritánnak tűnt), ami maga a megtestesült autentizmus. figyeld a bal szélen levő FÉM pálcát  (dögnehéz, hosszú is - régen szerencsétlenkedtem ennyit pácával) ÉS kanalat - Koreában ui. fémből készül a pálca, a nagy múltú fémipar okán. aztán leült mellénk két kedves koreai fiatal és kanállal ettek - szóval ne akarjon az ember minden áron pálcával fogyasztani, főleg ne koreai kaják esetében - Koreában a kanál ui. alaptartozéka a terítéknek, mert a yin és a yang ezt így kívánja. meg a levesek is.

bibimbap

bibimbap

hozzávalók

 • 18 dkg rizs (száraz súly) - hosszú szemű fajtát használtam
 • 2 marék szójababcsíra
 • 1/2 uborka, hosszában kettévágva, majd vékonyra szelve
 • 2 marék spenót
 • 6 kis fej champion gomba, nem túl vékonyra szelve
 • 1 kis fej (nagyon kicsi) shalotta
 • 2 gerezd fokhagyma, vékonyra szelve
 • 1 marék főtt csirkehús a tegnapi levesből
 • 1 ek szójaszósz
 • 1 ek rizsbor
 • 1 tk barnacukor
 • szezámolaj
 • 2-3 ek szezámmag, enyhén megpirítva
 • só, bors
 • 2 tojás
 • 3-4 ek gochujang

know-how

 1. a rizst 40 percre beáztattam (leáztattam a keményítőt róla, így pergős(ebb) lesz a végeredmény), aztán az előírás szerint megfőztem.
 2. a húst marinálni kellett volna a szezámolaj-cukor-szójaszósz-rizsbor keverékében legalább 20 percig - én nem tettem. az olajon megfutattam a hagyma felét (kb 1 ek.nyi volt), rádobtam a húsdarabokat, meglocsoltam a szójaszósz-rizsbor keverékkel, cukor, kis sülés - félretesz.
 3. a szójababcsírát forrásba levő vízbe tettem 3 percre, aztán nagyon hidegbe át - a hősokktól nem folytatódik a csíra fővése. leszűrtem, sóztam, 1 ek szezámolajjal összeforgattam és megszórtam egy ek pirított szezámmaggal.
 4. az uborkát hosszában kettévágtam, vékonyan felszeltem, besóztam és állni hagytam 10 percet. a sós levet kicsavartam belőle, 1 ek szezámolajjal és egy gerezd nagyon vékonyra szelt fokhagymával összeforgattam, megszórtam 1 ek szezámmaggal.
 5. a gombaszeleteket kis olajon a maradék fél fej hagymával megdinszteltem, sóztam, majd lepirítottam.
 6. a spenótot forrásban levő vízbe dobtam, 10 mp.re, éppen csak összeestek, hideg vizes sokkolás itt is. leszűrtem, felcsíkoztam (nagyjából). egy kis szezámolajjal, sóval, borssal, egy gerezd vékonyra vágott fokhagymával összeforgattam.
 7. a tojásokból nagyon lágy sárgájú tükörtojást sütöttem.
 8. a tálalásnál a rizs megy alulra, minden egyéb összetevő (a gochujang kivételével - ezt mindenki ízlés szerint teszi rá) felülre. a tojás értelemszerűen a legtetejére mindennek. aztán összekever és betöm.
 9. a képen van még egy adag kimchi is - az ebéd kétségkívül leggyengébb láncszeme, ha hazamegyek, veszek órákat kimchi-ügyben Esztertől. a kimchi egyébként előétel és a bibimbapnak nem is képezi részét.

forrás

bibimbap