vidámodjunk fel néha

PJ Balázs egyik igazi ír kollégája, akit 2 éve zártam a szívembe, amikor a helyi sörfesztiválon úgy berugott, ahogy csak az írek tudnak - miután behajtogattuk egy taxiba, még halálosan büszke voltam magamra, hogy e, én bezzeg milyen jól bírtam az estét - aztán másnap délután már hiába kerestem a kb. egyhetes gyönyörű és méregdrága lakatomat a bicikli körül - miután felocsúdtam a sokkból és gyalog elindultam a boltba, úgy 500 méterre a lakástól megtaláltam egy bokor alatt - gondolom, mégse bírtam annyira jól az estét addigra lett elegem az egyhetes gyönyörű és méregdrága lakat csörömpöléséből a biciklikormányon, amit feltehetőleg egy könnyed, ám határozott mozdulattal hajítottam el a fenébe - de ez mindegy is a mostani történet szempontjából.

PJ az az ember, akit, ha összefutunk, mindig udvariasan megkérek, hogy beszéljen kicsit lassabban (mert azt mégsem mondhatom neki, hogy PJ, drága barátom, próbálj már meg angolul kommunikálni) - de ma tökéletesen értettem, amikor csatlakozott hozzánk délben, hogy "Balas, what's that? it looks fuckin' good!"

és akkor a mai recept teljesen váratlanul szorosan kötődik a bevezetéshez.

céklafasírt

céklafasírt

hozzávalók

 • 25 dkg cékla, felkockázva, megfőzve
 • 12 dkg krumpli (tiszta súly, 2 kisebb darab), megfőzve
 • 20 dkg fetasajt
 • 6 dkg friss kenyérmorzsa
 • 1 tk oregánó
 • 1 kis csokor petrezselyemzöld
 • 2 ek gríz (liszt, de nekem van a szlovák boltból egy speckó, majdnem liszt finomságú grízem)

know-how

 1. a felkockázott céklát és krumplit megfőztem, leszűrtem, majd hagytam 10 percet hűlni.
 2. a késes aprítóval a már hűlt céklát, krumplit, fetát az oregánóval és a felaprított petrezselyemmel pürésítettem.
 3. hozzáadtam a friss kenyérmorzsát (egynapos bagettet szintén a késes aprítóban megforgattam párszor - semmi köze a zsemlemorzsához, Írországban befűszerezve készen lehet kapni ezt a fajtát a húsok töltéséhez) és annyi lisztet/grízt, hogy gombócolható állagú masszát kapjak.
 4. egyforma, nem túl nagy golyókat csináltam, 13-14 db.ot.
 5. egy részét további hűtés nélkül olajban sütöttem meg - mivel nem tudok egyáltalán olajban sütni, ezek kicsit szétestek, és csúnyák voltak (elgondolkoztam, hogy talán mégiscsak kellett volna egy tojás bele).
 6. a másik felét viszont egy órányi hűtés után, sütőben, olaj nélkül sütöttem meg - ezek vannak a képen. nekem továbbra is ez a szimpatikusabb verzió, bár az ízben differencia nem volt.
 7. tzatziki, pita és ruccola volt mellé.

forrás

beetroot keftedes

beetroot keftedes

beetroot keftedes a textil a fenti kép bal szélén kósagabi, akinél még van pár hasonló szuperség - de egy újabb textilüzem-leállás miatt a készletek végesek - igyekezzetek, ha vidámodni akartok.