tanmese biciklihez

este 7kor kellett volna megjelennem egy kocsmakvízen, de a 18.50-es start miatt az időben odaérés még úgy is lehetetlen küldetés volt, hogy az alaptempóm általában száguldásként jellemezhető. azért megpróbáltam legyőzni az időt, és ki tudja, miért gondoltam, hogy eközben jó ötlet lesz anyával megvitatnom a legújabb marketingötleteimet telefonon, de megtettem. tehát jobbomban a telefonnal (teljesen elítélhető módon), balomon a rákosrendezői szárnyvonallal én és biciklim száguldottunk a sötét éjszakában, amikor a semmiből kilépett elém 3 alak.

egy fék meg nem fék.

így történt, hogy egy erőtlen ajajj kíséretében belecsúsztam a kis társaság közepébe. amíg próbáltam összerendezni magam, egy nem barátkozásnak szánt felütéssel épp elkezdtem volna a véleményem kifejtését az idióta gyalogosokról, akik figyelmetlenül korzóznak a kerékpárúton és hogy ezt én mennyire utálom, mert én se biciklizgetek az autópálya középső sávjában és a többi, és a többi. de ugyanebben a pillanatban egy dik má' mondatindítás* belémfagyasztotta a véleményemet és felnézésre késztetett a biciklim rendezgetéséből. majd jobbnak láttam úgy folytatni a monológomat, hogy ÉN mekkora marha vagyok, hogy egy kerékpárúton haladok, kivilágítva, mint egy karácsonyfa természetesen minden esemény az ÉN hibámból következett be, igazán sajnálom, remélem, az uraknak nem esett bántódása, a viszont látásra - és elszáguldottam a helyszínről.

(...)

aztán 26 perc múlva kiderült, Pere pusztán azért rendelt a helyszínre 7re, mert pontosan tudta, hogy így valószínűleg sikerül elérnem a 8 órás kezdést...

(a receptnek megint semmi köze a történethez. a franc.)

* a történeti hűséghez hozzátartozik, hogy miután magamra vállaltam a felelősséget, az urak is hangszínt váltottak, és a konfliktust feloldva váltunk el - az emberi hang igen sokat segít a túlélésben, feleim.

citromos rizsleves pulykával

citromos rizsleves pulykával

hozzávalók

 • 50 dkg pulykahús (tokánynak való volt készleten, de egyébként 1.6 kg csirke kellett volna csonttal, bőrrel)
 • 2 babérlevél
 • 2 közepes répa, karikázva
 • 1/2 petrezselyemgyökér, karikázva
 • 2 szál szárzeller, karikázva
 • 1 közepes hagyma
 • 1-2 gerezd fokhagyma
 • 2 l víz (az eredeti receptben 3, de abban a hús is több volt)
 • 5 dkg rizs (jázmint használtam)
 • 25 dkg csicseriborsó (üveges)
 • 15 dkg brokkoli
 • 1/2 citrom leve
 • kapor (opcionális)

know-how

 1. egy nagy fazékba beletettem a pulykadarabokat, a babért, a répát, petrezselyemgyökeret, hagymát, fokhagymát, szárzellert és felöntöttem 2 liter hideg vízzel.
 2. felforraltam, leszedtem a habot a tetejéről és csendes tűzön tovább főztem addig, amíg a zöldségek meg nem puhultak.
 3. közben sóztam.
 4. amikor a zöldségek megpuhultak (a pulykacsíkok epszilon idő alatt megfőttek), leszűrtem a levest.
 5. minimális olajon megpirítottam a rizst, majd felöntöttem az alaplével.
 6. a rizst a zacskóján talált leírás szerinti ideig főztem (nálam 12 perc volt).
 7. a főzési idő vége előtt 4 perccel beletettem a levesbe a kis rózsákra szedett brokkolit, a leszűrt csicseriborsót és a húsból, zöldségből annyit, amennyit nagyjából elégnek gondoltam.
 8. amikor letelt a főzési idő, hozzáöntöttem a citromlevet és kaporral megszórtam.
 9. a rizs minden levet magába szív, úgyhogy vagy rögtön kell tálalni, vagy ismét leszűrni és tálalásig külön tartani a levet a többi komponenstől - de alapvetően nem egy légazdag leves ez, sokkal inkább egy sűrű egytál.

forrás: Donna Hay Magazine (a lapszámot majd pontosítom)

chicken, rice and lemon soup

chicken, rice and lemon soup