Glamour

életemben először vettem egy Glamourt (mert égető szükség mutatkozott a Tamaris 20%-os kuponjára), 4 perc alatt átlapoztam (ha már (majdnem) egy Forbes árát kifizettem érte), megállapítottam, hogy az életem következő évtizedei is Glamour-mentesek lesznek, kitéptem azt az egy oldalt belőle, ami számomra releváns infót tartalmazott (= recept), a többit meg a repülőn hagytam, hátha valaki örül neki, ha 70 oldalon megnézheti, hogy milyen ruháktól és körömlakkoktól lesz ultratrendi.

(a recept Makitól származik, és  én azt hittem, hogy ez a soba tésztás dolog valami saját invenció, sushi is, de mégsem kell pöcsölni a rizzsel, ami a sushi lelke és állítólag annyira nem triviális elkészíteni - gondolom, nem véletlen, hogy a sushi chefek 5 év gyakorlat után készíthetnek először önállóan rizst hozzá.

de nem, ez nem Maki kitalációja, számtalan recept van hozzá szerte az interneten.

de úgy egyébként: nem gondolom, hogy a következő dolog sushi lenne, viszont tényleg kimondottan jó ízű cucc, és instant sikerélmény volt nekem, aki életemben először fogtam norit (=tengeri algalap) a kezembe.)

soba sushi

soba sushi

hozzávalók

  • 2 köteg soba tészta* (cc. 10 dkg)
  • 1 bazi nagy sárgarépa, julienne-re vágva
  • 1/2 piros kaliforniai paprika
  • 4 friss shiitake (vagy szárított, amit előzetesen langyos vízben 20 percre be kell áztatni)
  • 2 ek szezámolaj
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 ek mirin (=rizsbor)
  • 1 ek vodka
  • 3 nori-lap

know-how

  1. a sobát forrásban lévő sós vízben 3 perc alatt megfőztem, hideg vízzel leöblítettem és hagytam lecsöpögni.
  2. a shiitake szárát levágtam, vékonyan felcsíkoztam és az olajon megdinszteltem.
  3. amikor kész, hozzáadtam a felcsíkozott répát, kis idő múlva a szintén csíkozott paprikát is - pár percig kavargattam (de nem kell szétpárolni).
  4. amikor jónak ítéltem, ráöntöttem a szójaszószt, a mirint és a vodkát - ezekkel már nem melegítettem tovább.
  5. a tekeréshez megnéztem egy videót, mert a precizség fél siker.
  6. a norilapot rátettem egy bambuszlapra (ami ez esetben egy sima tányéralátét volt), elrendeztem rajta a tésztát, úgy, hogy a hosszabbik oldalon maradt 2 ujjnyi tésztamentes felület.
  7. erre tettem egy sorba a répás-gombás-paprikás tölteléket.
  8. aztán a videóhoz hasonlatosan feltekertem.
  9. éles késsel felszeleteltem.
  10. wasabi volt hozzá és szójaszósz.
  11. ebből az adagból 3 rúd készült, amit 15 részre vágtam - 2 embernek egy levessel oké, amúgy szerintem kevés - bár mi kimondottan sokat eszünk.

*hajdinalisztből készült, lapított spagettire emlékeztető, halványbarna tészta, ami tiszta hajdinalisztes állapotban gluténmentes is; a csomagban 4-5 csinos kis köteg van általában - itt egy jó kis összefoglaló a japán tésztákról, mindenkinek, aki szereti

sushi_fázisok

soba sushi

soba sushi