cukkini!

alább egy annyira elképesztően jó tészta, amitől még így 2 hét távlatából is könnybe lábad a szemem.

az elmúlt 2 hétben ezen kívül jobbára kész kaja volt (mert nagyon dolgoznom kellett), egy átfagyoskodott maraton Corkban*, amiről terveztem írni, mert azon kívül hogy szarrá fagytam, tényleg lenyűgözött, leginkább az élboly száguldása a 39. kilométernél is (az 1. fickó 16-os átlagot futott - korábban feszegettem már a határaimat, aminek kb. 14 km/h óra volt az eredménye, de az is futópadon** és 1 percig) és még egy londoni kiruccanás is, amiről szintén terveztem írni egy merő véletlenül talált városnegyed kapcsán, de egy istennek se leletem rá a tökéletes kezdőmondatra.

* maratont futni nem szerepel se a rövid, se a középtávú terveim közt (távolabbra meg nem tervezek), most sem tettem, Eduard viszont igen, akit nagyon kedvelek és a mocsok időjárás ellenére is kint álltam miatta az út szélén.

** továbbra sem fogok képeket publikálni minden futás után a cipőmről, se runstatic táblázatokat megosztani a megtett távról, időről, szívritmusról, sőt, a margitszigeti futókörről se fogok becsekkolni (életemben nem futottam még a margitszigeti futókörön, nagyon durva) - mert én már csak ilyen punk vagyok.

tészta cukkinivel és ricottával

tészta cukkinivel és ricottával

hozzávalók

  • 25 dkg friss lasagne-lap, felcsíkozva
  • 25 dkg fagyasztott borsó-bab mix (Marks&Spencer - csodálatos)
  • 1 nagy cukkini fele
  • 1-2 csili, apróra kockázva (egy nagyon enyhe fajtát használtam)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek citromlé
  • 2-3 ek pesto (készet használtam, de frisset!)
  • 12 dkg ricotta
  • 6-7 mentalevél, felaprítva
  • só, bors
  • parmezán, reszelve - opcionális

know-how

  1. a lasagne-lapokat a rövidebb oldalukon 1.5 cm-es csíkokra metéltem és forrásban levő vízben 3 perc alatt megfőztem. (még egyszer: frisset használtam! a lidlben épp olasz-hét volt, 1 euró volt egy csomaggal - nem bírtam otthagyni.)
  2. hideg vízzel átöblítettem és félretettem.
  3. a borsó-bab keveréket megpároltam. (sima borsóval is teljesen jó lesz, de ez a keverék egyszerűen zseniális.)
  4. a cukkinit a krumplihámozóval vékonyan felcsíkoztam hosszában.
  5. a csilit apró kockákra vágtam.
  6. amikor mindennel kész voltam, a tésztát összekevertem a pestoval (fontos a minősége, mivel elég hangsúlyos ízelem - én a lidl.ben kapható kis üvegessel pl. nem próbálnám meg, inkább csinálnék egyet), az olivaolajjal és a citromlével. sóztam, borsoztam.
  7. a cukkiniszalagokat és a borsót, babot óvatosan beleforgattam, rászórtam a felaprított mentát és a csilit.
  8. a ricottát külön tettem az asztalra, azt mindenki magának tette rá.
  9. (mivel a boltba menet eszembe jutott, hogy ma mindenképp húst kell ennem, sütöttem mellé még csirkekolbászokat is, amik kétségkívül emelték a fényét a tésztának, de egyébként magában is a legjobb tészta volt az utóbbi pár hónapban.)

forrás: Donna Hay, Issue 79., Feb/Mar 2015

courgette and ricotta summer pasta