krumpli

Flanyó: hallom, szoktál főzni - gondolom, akkor tudod, hogy kell krumplit főzni.
Éci: (...) a pucoláson és a vízbe rakáson kívül?
Flanyó:  na jó, akkor elmondom... (és elmondta - elkövetve azt a hibát, hogy a 3. pohár boromnál kezdett bele a sztoriba, amiből nyilván a történeten kívül semmire nem emlékszem, arra is csak azért, mert promt  begépeltem a telefonomba.)

(normál esetben egy ilyen alázást nem hagynék szó nélkül, de mivel a párbeszéd egy tányér chevice után, és egy teljes testet beborító T-bone steak közepén hangzott el, amikkel az evésen kívül más teendőm nem volt, nem szóltam vissza Flanyónak, csak kedvesen bólogatva tovább tömtem magamba - az egyébként tényleg zseniális - sültkrumpliját.)

másnap megpróbáltam reprodukálni a Flanyó-féle szintén remek quinoapitét, hogy legyen valami íve ennek az egész fogalmazásnak, de a pite se jó nem lett, se fotogén, úgyhogy összeturmixoltam legott 25 dkg csirkemájat. hamar is, meg jó is.

kakukkfüves házi májkrém vörösborral

kakukkfüves házi májkrém vörösborral

hozzávalók

 • 25 dkg csirkemáj, durvára vágva
 • 10 dkg vaj
 • 1/2 (kisebb) fej vöröshagyma, apróra vágva
 • 1 gerezd fokhagyma
 • 0.5 dl vörösbor
 • 0.5 dl tejszín
 • 1 ek friss kakukkfű
 • 1/2 tk gyömbér, reszelve
 • só, bors

know-how

 1. kevés vajon egészen puhára pároltam a fél fej hagymát, a vége fele hozzászórtam a kakukkfüvet és a felszeletelt fokhagymát is - beleöntöttem az egészet a turmixgépbe.
 2. ugyanebben a serpenyőben újabb adag vajon megsütöttem a májat. semmi rózsaszínre hagyott belső: teljesen átsütöttem (itt egy szemléletes cikk arról, hogy a rózsaszínre hagyott májban az emberre is veszélyes baktériumocskák simán túlélnek).
 3. a kész májat szintén beletettem a turmixba.
 4. a májdarabkás teflonba beleöntöttem a bort és felére besűrítettem - ez is ment a turmixba.
 5. és a maradék vaj is.
 6. meg a tejszín (ez utóbbit érdemes fokozatosan adagolni, a kívánt állag eléréséig).
 7. sóztam, borsoztam.
 8. és leturmixoltam.
 9. a kész masszát kisebb üvegtálakba porcióztam, és a tetejükre öntöttem némi olvasztott vajat - ez utóbbi jól kinéző dekorelem, egyáltalán nem szükséges az íz kiegészítésére. kb. egy órára hűtőbe tettem, hogy megszilárduljon.
 10. friss bagettel, paprikával elég jó kis reggeli lett.

forrás - ok

chicken liver pate

pate