kacsacsőr

karácsonyi chill, 3 sör, tudod-e a választ játék.
É: kell-e tartanunk a kacsacsőrű emlőstől?
B: kell. van valami méreg a sarkantyújában – és nem viccel, látom a fején.
É: a kacsacsőrűnek??!!
B: ja.
É: dehát már kihalt.
B: tényleg? szegény.

– – – –

a levesnek szokás szerint az ég világon semmi köze a történethez, a karácsonyhoz pláne, még a nyáron csináltam valamikor, csak lusta voltam lefordítani a receptet hozzá. de ma, hogy újévre ilyen szép fehér lett minden, eszembe jutott ez is, meg a mátrai képek is. (csináltam egy jó kis lencsés cuccot még 31-én, amúgy, amitől lehet, hogy zsírgeci gazdag 2017. elé nézek, de hogy a január 1-ém túléléséhez nagyban hozzájárult, az egészen biztos. Pere anyukájának a korhelylevesével együtt. és magamat ismerve húsvétra lesz is poszt belőle.)

a cauliflowerből kimaradt az U - elég gáz.
a cauliflowerből kimaradt az U – elég gáz.

karfiolkrémleves gorgonzolával és sült kolbásszal

karfiolkrémleves gorgonzolával és sült kolbásszal

Hozzávalók

  • 1 fej hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej karfiol
  • 7.5 dl zöldség alaplé
  • 2.5 dl tej
  • 4 dkg gorgonzola
  • só, bors
  • joghurt a tetejére
  • kolbászmorzsa valami száraz, enyhén csípős kolbászból

Know-how

  1. az apróra vágott hagymát megdinszteltem, a végén a felszeletelt fokhagymát is hozzáadtam és kevergettem még kicsit.
  2. erre az alapra ment a rózsáira szedett karfiol, az alaplé és a tej és kb. 15 perc alatt közepes lángon megfőztem a karfiolt.
  3. belemorzsoltam a gorgonzolát és botmixerrel pürésítettem.
  4. a kolbászmorzsához a kolbászt késes aprítóban kicsit megdaráltam - az aprítékot kevés olajon megpirítottam.
  5. a levesre már a tányérban tettem egy kanál joghurtot és megszórtam a pirított morzsával.

forrás: Donna Hay issue 86. (Apr/May 2016)

https://www.eztettem.hu/2017/01/karfiolkremleves-gorgonzolaval-es-sult-kolbasszal.html

creamy cauliflower soup with gorgonzola and yoghurt

na, és még egy kis szívem csücske Mátra, ami az idei karácsonyunk kétségkívül legjobb ötlete volt  (mondjuk a Mátra mindig jó ötlet), a Postamesterrel, a Bé terv sztrapacskájával, a túrákkal és a szaunázásokkal együtt.

Mátra, Hungary

Mátraszentistván

5 hozzászólás a bejegyzéshez

      1. Éci Szerző

        ha most még az is kiderül, hogy sarkantyúja is van, felfüggesztem a kraftsör-fogyasztást.

        Válasz
  1. Edina

    Én csak annyit szerettem volna mondani, hogy talán ezt (de lehet, hogy egy másik karfiollevesét amiben nem volt tejszín) anno megcsináltam, és nem lett ilyen szép sima. De látván a kommenteket, ami most fontosabb: Ausztráliában még tényleg van egy kevés kacsacsőrű emlős, de szerintem Éci nyelve megbotlott a kraftsörtől és biztosan a Dodo madárra gondolt, aki sajnos már nincs közöttünk.
    Ui.: A képek most is nagyon szépek. A téliek pláne.

    Válasz

Leave a Reply to Éci Cancel reply

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.