40.

gondoltam, ez mégiscsak egy elég konkrét szülinap – legyen már rá valami odab@szós torta.

aztán jött egy egész hetes ámokfutás, aminek a közepén eljátszottam a gondolattal, hogy este 8-kor nekiállok a tortasütésnek, de elaludtam, úgyhogy maradt a születés konkrét napja erre a projektre. munka után hazaszáguldottam, erősen gondolkoztam még fél órát, hogy mennyire jó ötlet pont most egy új receptet kipróbálni [emlékeztető későbbre: semennyire], közben elolvastam még 8 másik Guinness cake recipét, csak hogy kicsit összezavarjam magam, sőt, a végén előszedtem a mindig működő Ladurée-piskóta receptjét is, de végül nem mertem beleönteni a 3 deci Guinnesst, amit a sütibe szántam, úgyhogy maradt az eredeti receptúra. eltököltem még 10 percet a mennyiségek átváltásával és már neki is álltam a sütésnek – ami szépen haladt egy csodálatos Guinness-torta irányába egészen addig, amíg a megsült, kihűlt tortaalapokat fel nem szeleteltem és nem szembesültem vele, hogy sütöttem egy tökéletes, folyós közepű, ragacsos brownie-t.

ennél a pontnál elengedtem az epic jelzőt a torta elől, megbarátkoztam a pohárkrém gondolatával és megittam a maradék Guinnesst, aztán elmosogattam, mire Balázs hazaért, hogy legalább rend legyen, ha már tortája nincs.


másnap hajnalban azért csak összekaptam magam és megfogadtam, hogy elmegyek egy tortakenő tanfolyamra megcsináltam a tortát. a változatosság kedvéért csokisat.

Guinness cake

Guinness cake

Guinness cake

Hozzávalók

    a piskótához
  • 20 dkg 72%-os étcsoki (2 tábla)
  • 23 dkg vaj
  • 3.5 dl Guinness
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás + 2 sárgája
  • 0.5 dl semleges ízű olaj
  • 1.7 dl tejföl
  • 37.5 dkg liszt (10 dkg tk volt)
  • 1 ek sütőpor
  • 1 ek nescafe
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet só
  • a krémhez
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 8 dkg porcukor
  • 3.5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek nescafe
  • plusz
  • valami lekvár, én anya málnáját használtam, 6-8 ek-nyit
  • a dekorhoz
  • habcsók
  • szeder
  • szőlő

Know-how

  1. vízfürdő felett megolvasztottam a 2 tábla csokit és a vajat. hozzáöntöttem a sört - félrtettem.
  2. a tojásokat a cukorral (robotgéppel) habosra kavartam.
  3. hozzáadtam a tejfölt és az olajat - homogénre kavartam.
  4. folyamatos keverés mellett merőkanállal fokozatosan hozzáadtam a sörös csokit is.
  5. külön tálban összekevertem a száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor, kávé, só).
  6. a száraz keveréket evőkanállal adagolva belekevertem a nedvesbe.
  7. a masszát 2, sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába adagoltam (legközelebb 3 adagot sütnék ennyiből.)
  8. amíg sült: a mascarponét kikevertem a porcukorral és a kakaóporral; a tejszínt kemény habbá vertem, aztán beleforgattam a mascarponéba és betettem a hűtőbe.
  9. a megsült tortaalapokat kicsit hagytam hűlni, aztán 3-3 lapra vágtam őket. (az egyik tortaalap felső lapja szétesett, úgyhogy csak 5 lapból állt végül a torta.)
  10. a lapokat megkentem a krémmel (2-t lekvárral is) - valamennyi krémet hagytam a körbekenéshez.
  11. a félig kész tortára visszaraktam a tortagyűrűt és hűtőbe raktam pár órára. csak ezután kentem rá a maradék krémet és dekoráltam ki a habcsókkal, gyümölccsel, ezzel-azzal.
  12. a krém megint eltűnt a lapok közül másnapra - legközelebb tényleg beleteszem az összeset, bármennyire is soknak tűnik.
https://www.eztettem.hu/2017/09/guinness-cake.html

Guinness cake

[van vasalónk, egyébként, de Balázs néha azt gondolja, hogy az ingeit nem neki kell vasalnia. és hát ezt nem gondolja jól.]

2 hozzászólás a bejegyzéshez

Leave a Reply to Én Cancel reply

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.