ha nem, hát nem

a látszat ellenére kimondottan nagyot megyek az idén nyáron konyhailag, több olyan hét is volt, amit végigfőztem. hol kedvem van, hol receptem, hol egy podcast, amit meg akarok hallgatni, hol meg csak szükségem van arra, hogy fél órán át szabályos kockákra vágjak egy-két uborkát, puszta léleknyugtatásból. aztán ha már lenyugodott, aminek le kellett, igazán nem akarnám újra felb@aszni az újrahúzott gépemen levő darktable-lel, amit sikerült úgy update-elni, amíg én boldog tudatlanságban a régi verziót használtam, hogy többször falhoz akartam vágni a gépemet, amíg próbáltam a használt funkciókat megtalálni az új rendszerben – summa: a nyers képeket Balázs régi gépén pimpelem (aminek tök más a színképe, mint az enyémnek), aztán a kész képeket áttolom az enyémre és agyfaszt kapok, hogy nem egyformák a színek. még ez után a Flickr közli, hogy már csak egy képet tudok feltölteni, úgyhogy minden egyes alkalommal át kell scanelnem 999 képet (pont ennyit), hogy mit lehet kitörölni (a Flickrről, mármint, ami = a blogról törléssel), hogy fel tudjak még kettőt tölteni.
lehetne persze, hogy megtanulom az új darktable-t használni, szerzek egy grafikust, aki megcsinálja végre az új logót az új blogra, hogy ne kelljen a képeket a Flickr-en tárolni, esetleg upgrade-elhetném náluk a fiókomat értelmetlen mennyiségű pénzért, hogy mégis csak ott tartsam a képeket.
ja, lehetne.
de én sose szerettem egyszerűen élni.

chicken, tomato, feta, orzo

csirke orzo

kb. 4 emberes adag

csirke orzo

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemell
  • friss oregánó (kellett volna, de olyat nem tartok per pillanat, úgyhogy az aldi fagyasztott olasz fűszerkeverékéből használtam érzésre, de legalább 2-3 ek.lal)
  • 2 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • 2 tk füstölt pirospaprika
  • só, bors
  • 2 ek balzsamecet
  • 25 dkg orzo tészta
  • 1 (sárga) kaliforniai paprika
  • 12 dkg olajbogyó (több színben)
  • 15 dkg feta
  • a tzatzikihez
  • 1/2 uborka
  • 2-3 ek görög joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • a paradicsomsalátához
  • két nagy marék koktélparadicsom
  • nagyon sok friss bazsalikom (az erkélykertészetbe az idén vm lila minilevelű darabot sikerült beszereznem és kimondottan szeretem, nem olyan kényes picsa ő, mint a normális levélméretű darabok, amik rendszerint 2 hét után egyik pillanatról a másikra elpusztulnak nálam)
  • 2 ek olivaolaj

Know-how

  1. a csirkét falatnyi darabokra kockáztam, besóztam és minimál olajon körbepirítottam.
  2. megszórtam a pirospaprikával és a darabolt zöldfűszerrel és készre sütöttem. a vége előtt adtam hozzá a fokhagymát és a balzsamecetet - összeforgattam, félretettem.
  3. a paprikát felcsíkoztam, és ugyanabban a serpenyőben 2-3 perc alatt átpirítottam, rászórtam az orzót és felöntöttem 6 dl forrásban levő vízzel. (fél tk sót is tettem bele.) 12 perc alatt nagyjából beszívta a vizet - ennél a pontnál visszatettem bele a megpirított csirkekockákat és hozzászórtam az olajbogyókat is.
  4. addig hagytam még közepes fokozaton, amíg a tészta készre nem főtt (még kb 3-4 perc kellett neki).
  5. a tzatzikihez lereszeltem az uborkát és a fokhagymát, kicsit megsóztam és összekevertem a joghurttal.
  6. a paradicsomokat felkarikáztam, öntöttem rá egy kis olivaolajat, ment rá a bazsalikom, só és ennyi.
  7. a tésztás húst kiporcióztam tányérokra, morzsoltam rá némi fetát, pakoltam rá a paradicsomból is, a tzatzikiből is és lehetett enni. elégedett voltam.
https://www.eztettem.hu/2021/08/csirke-orzo.html

mediterranean chicken orzo

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.