betegségtudat

vegetáriánus tagine

a házastársamnak egy hete betegségtudata van (így hívja legújabban, amikor napokra eltűnik a nappaliból (a.k.a. iroda) és végtelenített sorozatnézést rendez, amit néha egy covid-teszt megcsinálásával szakít meg, hátha, de nem), 2 napja már nekem is, de hát éhen halni mégis csak szarabb, mint egy torokfájásba elpusztulni, úgyhogy csináltam ebédet. (máskor is szoktam, sőt, a héten már a gépet is előszedtem egy kimondottan zseniális húskenyérhez, de a meatloaf zsenialitásához olyan méltatlan képanyag született, hogy jobbnak láttam elengedni a dolgot.)

(a netlify adminfelületével továbbra sem ápolok meghitt kapcsolatot, úgyhogy fogalmam sincs, hogy tudnám szépen beírkálni, hogy ez az adag az eredeti recept szerint 6 főre van és az ebéd után ezt meg tudom erősíteni, bár a betegségtudatom miatt az étvágyam jelentős esésben van, úgyhogy egy normális őszi vasárnapon lehet, hogy csak 4 fős lenne. minden esetre a legnagyobb fazekam kellett hozzá.)

vegetáriánus tagine

vegetáriánus tagine

hozzávalók

  • 1 nagy fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb édesburgonya, kockázva (40+ dkg volt)
  • 2 cukkini (szintén 40+ dkg), kockázva, csíkozva, ahogy kijön
  • 1 padlizsán (nagyobb), kockázva
  • 30 dkg csicseriborsó
  • 5-6 dkg aszalt sárgabarack, csíkozva (szerintem a mazsola is teljesen jó lett volna)
  • 1.5 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt koriader
  • 0.5 tk fahéj
  • 1 babérlevél
  • 1 ek harissa paszta
  • 1 doboz paradicsomkonzerv
  • 1 paradicsomosdoboz alaplé
  • 1 tk só
  • 0.5 ek méz
  • petrezselyem a végén a tetejére

know-how

  1. a felszelt hagymát feltettem minimál olajon, közepes hőfokon dinsztelődni, fedő alatt. a cél, hogy nagyon puha legyen.
  2. amíg a hagyma készült, az összes többi zöldséget feldaraboltam - nem kimondottan pikkpakk, de lehet gondolkozni közben az élet nagy dolgain, esetleg radiocafét hallgatni, ha már újra van radiocafé (ami nem pont olyan, mint régen, de hát csak eltelt 11 év).
  3. a megdinsztelődött hagymára ment először a padlizsán, 2 percre.
  4. a következő körben a cukkini és a fokhagyma, szintén 2 percre.
  5. eztán jöttek az őrölt fűszerek és a harissa (ez esszenciális darab a marokkói konyhában, úgyhogy nem igazán kihagyható, de tök könnyen megcsinálható saját kezűleg is) - összeforgattam a zöldségekkel.
  6. hozzáöntöttem a paradicsomot és egy doboznyi alaplevet, beleszórtam a kockára vágott édesburgonyát, a csicseriborsót, megsóztam, ment bele egy fél evőkanál méz és egy babérlevél - befedtem, és 30 percig hagytam közepes vagy annál kisebb fokozaton főni, közben 2-3x megkavartam (akkor van kész, ha a krumpli megpuhul).
  7. kuszkusz volt hozzá, de vm lepénykenyér is lehetett volna, ahhoz viszont már nem éreztem az erőt.

forrás

harissa paste

a házépítésről most csak annyit jegyeznék fel a legközelebbi házépítésünk esetére, hogy SOHA TÖBBET ILYEN BAROMSÁGOT ha a generálkivitelező, lett légyen az Mo. egyik piacvezető cége is, másfél hónapig bullshitel, miközben az építkezésen a világon a semmi nem történik, az nem jelent semmi jót.
ha felmerül az engedményezési szerződés szófordulat, akkor nyugodtan lehet elkezdeni gondolkozni, hogy válságmenedzsmentben elég jók leszünk-e, vagy kell vm segítség hozzá.
és még: ha a frissen kiöntött aljzatbeton úgy néz ki, mintha én csináltam volna, intuitíve, a cementeszsákra írt iránymutatás teljes figyelmen kívül hagyásával, akkor az az aljzatbeton szar lesz. nagyon szar. sőt, a műszaki ellenőr azt fogja mondani, hogy fel kell verni, akkor is, ha a padlófűtés csövei ott vannak alatta és van rá nemcsak hangyafasznyi esély, hogy azok is sérülni fognak a műveletben. summa: a karácsonyfa az udvaron lesz. esetleg a 4. emeleten a 13. kerületben. vagy környezettudatosan egyáltalán nem lesz karácsonyfa.