not bad

meggyes-mákos morzsasüti

már alig vártam, hogy a házastársam visszatérjék a külföldi GDP-építésből és legyen kinek főzni és ne kelljen 3 napig ennem ugyanazt a citromos csirkét, amiben úgy túltoltam a citromot, hogy bebőröződött tőle szemem, de még ha nagyon jó lett volna is, tök unalmas 3 napig ugyanazt enni.

mondjuk 4 óra alvás után nem voltam kimondottan lelkes főzésileg, de azért végignéztem az új szakácskönyveimet valami ihletért, megállapítottam, hogy nincs az az isten, hogy elkússzak a boltig esőben, úgyhogy inkább kiolvastam az internetet, megnéztem 2 nevetségesen csöpögős filmet harmadjára, újra nekiugrottam a szakácskönyveknek, megtaláltam, amit kerestem, ittam egy kávét és főztem egy rohadt jó vega cuccot plusz lett ez a süti. ami sajnálatos módon szintén k jó, de újabban jelentős izomzatot építettem magamra, az izom meg tudvalevőleg több kalóriát éget a zsírszövetnél.
bár jobban belegondolva, azért ennyi izom lehet, hogy mégsincs rajtam.

meggyes-mákos morzsasüti

meggyes-mákos morzsasüti

hozzávalók

  • töltelék
  • 6 dl tej
  • 1 cs. vaníliás puding por
  • 4 dkg rizsdara (vagy búza, de az most nem volt itthon)
  • 8 dkg cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 12.5 dkg darált mák
  • 30 dkg fagyasztott meggy
  • morzsa a tetejére
  • 12 dkg liszt (1:1 fehér és tk)
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 kis marék zabpehely
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • tészta
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg fagyott vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • nagy csipet só
  • a másik fél reszelt citromhéj
  • fahéj

know-how

  1. a pudingport, rizsdarát, a darált mákot, a sima és a vaníliás cukrot a tejjel csomómentesre kevertem és közepes fokozaton sűrűre főztem - kitettem hűlni az erkélyre. a fagyott meggyet a kihűlt krémbe kevertem bele egy későbbi időpillanatban.
  2. a morzsa hozzávalóit egy keverőtálban puszta kézzel morzsalékos állagúra alakítottam és kitettem a hidegbe (szintén erkély).
  3. a süti alapját a karácsonyi linzer adta, amibe méz és dió helyett most citromhéjat és fahéjat tettem. a lisztet, porcukrot, citromhéjat, fahéjat, sót és a lereszelt fagyott vajat a tojással együtt a robotgéppel összedolgoztattam (ez most nem állt össze, úgyhogy ment bele egy kis tej) és kitettem hűlni (1 órát kellett volna, de annyi időm nem volt, úgyhogy kb. semmit időt nem töltött kint [az erkélyen].
  4. a 26 cm átmérőjű tortaformám alját kipapíroztam (aztán rázártam a peremet, imigyen szépen látszott a sütőpapíron, hogy mekkora kört kell nyújtanom a tészta 2/3-ából. a maradék 1/3-ából hurkákat sodorgattam és körben rányomogattam a kiolajozott peremre cc. 2 ujjnyi magasságig.
  5. az így elkészült alapra ment a kihűlt, meggyel összekevert krém, a krémre a morzsa - és ez így mind a sütőbe, 175 fok, légkeverés. nagyjából 50 percig sült, amikor még kicsit mozgott, de egyrészt már eléggé túlsültnek nézett ki a morzsa a tetején, másrészt el kellett rohannom Balázs elé Zuglóba (isten áldja a MÁV-ot, aki elhozza 17 perc alatt Zuglóig a Ferihegy1ről B.t és nekem nem kell oda-vissza átvergődnöm a Hungárián).
  6. na, de a süti amúgy tök finom, bár volt egy kis rossz érzés bennem az eritrit ellenére is (nem írtam az összetevőknél, de minden cukor fele eritrit volt), amikor a 300 CGI-vel csodálatosra alakított férfitesteit nézve 2 szeletet erőlködés nélkül bezabáltam.

forrás