miért mozog minden annyiféleképpen

épp örvendeztem magamban az ágy szélén üldögélve a kávémmal, hogy sikerült egyáltalán megcsinálni a kávémat, ami az előző estére visszagondolva egyáltalán nem volt triviális végre kisütött a nap. és arra is gondoltam, hogy erről most mindenképp tudósítom az éppen Németországban GDP-t termelő házastársamat, mert ez nyilván őt is roppant mód fel fogja lelkesíteni. a tudósítást fél kézzel az ágyban mellettem levő telefonomat nyomkodva, a másik fél kezemben a kávémat tartva gondoltam megvalósítani, továbbra is az ágyban üldögélve. a következő snittben viszont a kávé:

 1. beleborult az ágyba,
 2. az ott levő telefonomba szintén,
 3. és még az ágy előtti szőnyegre is (ami perszehogy fehér és bolyhos. volt.)
 4. a hősnő döbbenten néz, majd kiszalad a száján egy hátbazmeg

innentől legközelebb akkor tértem vissza a napsütésnek örvendezéshez, mikor egy órányi kárenyhítés után úgy döntöttem, hogy mindenkinek jobb lesz, ha a napomat inkább a művészi kiteljesedésemre fordítom, és meg se próbálok valamit hozzátenni a projektelszámolás exceljéhez.

így lett 2 üveg sóban eltett citromom. plusz a képek.

sóban eltett citrom

sóban eltett citrom

hozzávalók

 • bio (!!!!!!) citrom
 • esetleg fűszerek (egész bors, babérlevél, chilipehely, fahéj tetszőleges kombinációja)
 • kifertőtlenített befőttesüveg jól záró tetővel

know-how

 1. mennyiségeket felesleges írnom, mert minden az üveg méretétől függ, de mindenképp több citrom kell, mint amennyit az üvegbe nyom az ember, mert a végén színültig kell tölteni majd őket citromlével.
 2. én ilyen kis fotózható méretű üvegekbe raktam a citronyt, ezekbe nagyon erőszakosan nyomkodva 2.5 db fért.
 3. a citromból biot használtam, amúgy egy csomó recept Meyer citrommal készíti a cuccot, ami édesebb a normál citromnál és vékonyabb a héja is - kb. pont ilyenkor szokott felbukkanni a boltokban és úgy néz ki, mint egy félrement narancs. ebből viszont én még nem láttam biot, úgyhogy ezzel nem is foglalkoztam többet.
 4. a citromokat nagyon jól megmostam, levágtam a csúcsukat és 3/4-ig keresztben átvágtam őket (úgy, hogy ne essen szét gerezdekre). a metszetekbe 1 evőkanálnyi sót tettem és mentek az üvegbe.
 5. egy mojitohoz való törőfával (muddler, most tudtam meg - eszem megáll, mennyi szart tartok a fiókban) erősen kinyomkodtam a levet az üvegbe rakott citromokból, szórtam még az üvegekbe 1-1 ek sót - ekkor tettem bele a fűszereket is: az egyik üvegbe chilipehely és fahéj, a másikba bors és babérlevél ment. végül a maradék citromok kinyomott levével feltöltöttem őket.
 6. a kész üvegeket lezártam és 3 napig szobahőmérsékleten, időnként felrázva tartottam őket.
 7. a 4. napon bekerültek a hűtőbe.
 8. legminimálisabban 1 hónap érés után van kész: a Casa Moro 2 hónapot ír, Claudia Roden meg azt, hogy mennél tovább hagyjuk érni, annál intenzívebb lesz az íze.
 9. használatkor a húst ki kell kaparni, a héjat jól megmosni és darabolva használni mindenbe, amibe egyébként citromot tenne az ember: tagine-be (jó, ez nyilvánvaló - a sóban eltett citrom Marokkóból jön, ahonnan a tagine is), sült csirkéhez, halakhoz, zöldséges kuszkuszhoz, olivaolaj, fokhagyma és néhány csík citromhéj egy adag tésztán, szendvicsekbe savanyú uborka helyett, Bloody Marybe mehet a levéből kicsi, a majonézbe is. szóval mindenbe. enjoy.

sóban eltett citrom