kalács punnyadt péntek éjszakákra

akartam kalácsot enni, még 17.24 körül.
lett kalács. 22.57re.
mire kész lett, már nem is akartam kalácsot enni.

igaziból az a neve, hogy adventi kalácskoszorú, meg is csináltam már adventtájt, ahogy kell. akkor lekvárral kentem le a tetejét, ahogy az írás mondja, rá is égett, ahogy az írás előre jelezte.
így ma este tojás lett a máz.
meg más a töltelék, hogy már mégse adventi legyen.
nagy tanulság: a kalács töltelékébe nem árt cukrot tenni.

know-how:
  • 375 g liszt, fehér, just, kivételesen
  • 2 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
  • 0.375 ml olaj (van szupermérőkanál, ennyit pont ki tudok mérni)
  • 1/2 mk só
  • 1 zacskó doktorötker szuperélesztő

töltelék:

  • mazsola
  • aszalt sárgabarack
  • aszalt szilva
  • marcipán
  • darált dió
  • lekvár (itt, most Olivér anyukájának a birslekvárja, ami igazából csak birspép inkább – pl. ezért kellett volna még a cukor is a töltelékbe)

a robotgéppel szép fényes tésztát dagasztottam, aztán hagytam kelni.

miközben kelt, elolvastam a híreket, meghallgattam a reggeli mísoromat podcaston, cseteltem mindenkivel, lebonyolítottam 2 20 perces telefont összedaraboltam a tölteléknek valót, úgymint aszalt szilvát és sárgabarackot, csokitallért, marcipángolyót – a darabolt aszaltakat a mazsolával együtt beáztattam egy fél langyos fehérrumba.
a megkelt tésztát lisztezett deszkán négyzet alakúra kinyújtottam.
aztán lekvár.
dió.
és az összes többi darab.
eztán gondosan feltekertem, és egy helyre kis ovált formáztam belőle, amit megkentem a felvert tojással (tettem bele egy kis tejet is, de nem lett tőle szép fényesebb) és egy darabig 50 fokon újrakelesztettem a sütőben.

aztán 160 fok légkeverésen sütöttem 20 percnél nem tovább, szerintem.

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.