rákcurry mert nagyon fancy estém volt

...egy igazán remek helyen eltöltött remek nap után. én így szeretlek magyar egészségügy.

na de aztán jutalomképp beengedtem magam a Szép Kis India-ba, ahol egy mozdulattal tettem magamévá egy csokor koriandert 600ér' és a következő évszázadra elegendő garam masalát (ami nyilván 1 hónap múlva már elveszti az összes aromát magából).

és mindezt ezért:

rákcurry mert nagyon fancy estém volt

rákcurry mert nagyon fancy estém volt

hozzávalók

  • 125 g rák (fagyasztott)
  • 1/2 fej hagyma
  • 1 kk vöröscurry-paszta (Pere, figy, ezt pl mindig tartok itthon, just in case :))
  • 20 g friss gyömbér (szintén must, mint Stahl Juditnál a vöröslencse)
  • 1 szál citromfű (meg ez is; az ázsia centeres elosztóban zsákra árulják, viszont jól fagyasztható)
  • 1 kk currypor
  • 1 kk garam masala
  • 2.5 dl kókusztej
  • 1 ek korianderlevél
  • olaj a sütéshez

know-how

  1. a hagymát és a citromfüvet apróra vágtam, a gyömbért lereszeltem és a currypasztával együtt kevés olajon pár percig pirítottam. aztán tettem bele a curryport és a garam masalát, végül a kókusztejet.
  2. ezt a szószt 10 perc alatt felére sűrítettem, és amikor már kezdtem volna aggodalmaskodni, hogy biztos elég lesz-e az adag (ami az eredeti recept szerint 4 tálkára volt kalibrálva - nyilván vm pipetta lehetett az, mert én egyedül tömtem be), akkor mentek bele az addigra kiolvadt rákocskák. pár perc főzés még.
  3. aztán korianderlevél rászór, nekikészül a fotózásnak, de gyorsan rájön, h 10 után 4 perccel, egész napos nem evés után fog a fene küzdeni a fehéregyensúllyal. visszaöntöttem a serpenyőbe a kiöltöztetett currymet és félálomban bezabáltam. az ö-s-s-z-e-s-e-t. majd beájultam az ágyba. (csináltam hozzá a Lidlből beszerezett, 4 perc főzési idejű chow mein tésztát.)

forrás: Viveka Sandklef - Fiatal világjáró svéd lány főz (rövidített cím, Alexandra Kiadó)