vanillekipferl

nettó kéthavi munka után elmondható: a webshop-hegesztés nem egy kapcsolatbarát tevékenység. (de már látszik a vége, és nagyon jó lesz - nyilván.)

az is elmondható, hogy a süti vasárnap délután a megmerevedett frontvonalak áttörésére redkívüli mód alkalmas. még akkor is, ha verőfényes májusidőben sikerült egy német karácsonyi kekszet kiválasztani Rachel Allen könyvéből (idézem: "roll the dough into walnut-sized balls, then flatten them slightly..." - mellette kép, kedves kis holdacska alakú sütikkel. na, itt becsuktam récselelent, és kerestem egy használható leírást.)

vanillekipferl

vanillekipferl

hozzávalók

  • 3.5 dkg cukor
  • 12 dkg vaj szobahőmérsékleten
  • 14 dkg liszt
  • 6 dkg darált mag (dió, mandula, pekándió)

know-how

  1. a tészta hozzávalóit összegyúrtam és egy golyót csináltam belőle.
  2. a golyót folpackba csomagoltam és betettem a hűtőbe fél órára.
  3. a kifagyott tésztát 4 részre vágtam, mind a 4 részt 30 cm-es hurkává sodortam, és a hurkákat 5 részre vagdostam.
  4. 1/5 hurkadarabból lett egy süti: a végeket kicsit elvékonyítottam és próbáltam hold alakúvá formázni.
  5. a tepsibe mehet sűrűn, nem nő (kivéve, ha self-raising lisztet veszek a normál helyett, mert ez esetben elég lapályokra híznak a végére.)
  6. 170 fok, 15 perc, halvány barnaság a cél.
  7. amikor már majdnem teljesen elhűlt, porcukorba forgattam.