37.

megcsináltam ezt a tortát alant, volt vagy két óra nettó, a sütés nélkül, plusz a hajnali biciklitúra a macaronokért (amiket Katuci volt oly drága és megsütött helyettem). kicsit szorongtam, hogy a mascarponés krém megáll-e majd (mert Lilla pont tortát csinált és nem ért rá szakmailag eligazítani), de az végül is benne volt a két órában.
aztán Balázs felébredt és megkapta a tortát, moderáltan örült, megitta a kávéját és végre már látott is: észrevette a macaronokat, magán kívül lett az örömtől, megevett vagy ötöt, majd közölte, hogy ugye nem baj, ha ő most már nem tud egy falatot se enni a tortájából.

chocolate-hazelnut cake

mogyorós-nutellás torta

mogyorós-nutellás torta

Hozzávalók

    az alaphoz
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor (az eredetiben 50 dkg (!!!!))
  • 6 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg darált mogyoró
  • 8 dkg kakaó
  • 12g sütőpor
  • 60ml erős espresso
  • 50ml tej
  • a krémhez
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg natúr sajtkrém
  • 20 dkg nutella
  • 2 dkg kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kupak vaníliaesszencia
  • és még
  • egy üveg meggydzsem

Know-how

  1. a lisztet beleszitáltam egy keverőtálba, hozzáadtam a darált mogyorót, a kakaót, a sütőport és összekevertem őket.
  2. a kávét és a tejet is összeöntöttem.
  3. a cukrot a vajjal habosra kavartam, aztán egyesével hozzáütöttem a tojásokat, folytatva a keverést.
  4. amikor a tojások elfogytak, felváltva adtam a keverékhez a lisztes mixet és a tejes kávét.
  5. a tésztát feleztem és két részletben sütöttem meg egy 18 cm-es kapcsos tortaformában.
  6. 150 fokon 25-30 percet, aztán 100-on, letakarva a tetejét, addig, amíg meg nem sült (tűpróba).
  7. természetesen felpúposodott, de még melegen egy tányérral kicsit lenyomtam.
  8. amikor teljesen kihűlt (másnap), vízszintesen 3 részre vágtam.
  9. a krémhez a mascarponét és a sajtkrémet kikevertem, minden komponenst hozzáadtam, és éjszakára behűtöttem (nem volt előírás, csak időközben negyed kettő lett, én meg kicsit elálmosodtam).
  10. másnap a krém 1/4-ét félretettem a tortabevonáshoz.
  11. a 6 lapra szelt tortalapokra felváltva tettem krémet és meggydzsemet.
  12. itt nem árt kicsit dermeszteni, hogy ne csúszkáljon a krém.
  13. a végén rákentem a félretett krémet, ráhajigáltam pár macaront, mogyorószemet és csokiba mártott mazsolát meg mogyorót a tetejére.
  14. újabb hűtés után szépen szeletelhető - ami viszont van: a krém eltűnt a lapok közül. legközelebb bármennyire is soknak tűnik, az összeset rákenném a lapokra (a bevonásra félretett kivételével), mert a meggy ugyan sokat dob rajta, de kicsit száraz a tészta.
http://www.eztettem.hu/2014/09/mogyoros-nutellas-torta.html

chocolate-hazelnut cake

birthday cake

5 hozzászólás a bejegyzéshez

  1. katuci

    Kedveském! Ez nagyon-nagyon jó lett. teccik, és kész. És mondjuk bazi finom lehetett.

    Válasz
    1. panka

      a macaronok pedig gyönyörűek, a kép alapján tökéletesen kiegészítették egymást a gyönyörű tortával 😉

      Válasz
  2. panka

    uhh. ez úgy nagyon…
    gondolom azért ha nem is rögtön, de később Balázs is evett belőle ;P

    Válasz
  3. Zita

    Na igen… mindig azon gondolkodom, amikor egy ilyen tortát látok, hogy ennek az elkészítése mellett, hogy van valakinek ereje, meg ideje még macaronokat is gyártani a tetejére?! Hát így… 🙂 Szuper a torta és a macaronok is, well done, lányok! Az még szuperebb, hogy az 50 dkg cukrot így lecsökkentetted! Émelyítően édes lehet az eredeti!!!

    Válasz
    1. Éci Szerző

      Katucinak az esküvői torta-projektjében pedig sikerült 🙂 de én maradtam a könnyített verziónál. (az amerikai recepteknél a cukor mennyiségének alapból el lehet hagyni a 2/3-át, meglátásom szerint.)

      Válasz

Szólj hozzá!

Az email címedet bizalmasan kezeljük. A * karakterrel jelölt részek kitöltése kötelező.