detronizáció

dec. 24-én délután a Star Wars nemtudomhány megtekintése után hazajöttünk, elkészítettük a nagy gonddal megtervezett menüt megállapítottuk, hogy a egyikőnknek sincs kedve főzni, de hát valamit enni kell csak karácsony van, úgyhogy bekapcsoltuk a Jazzy végtelenített marijakáréj-válogatását hangulatgenerátornak leginkább büntetésből, nekiálltunk és egymást erősítve elkészítettünk egy ehetetlen - de tényleg ehetetlen - krumplisalátát és egy közepesen semmilyen halat, mint karácsonyi vacsora. süti nem volt, mert punkok vagyunk, alkohol se, az előző esti Ogre-látogatás utóhatásaként  - szóval igazán nagyon ünnepi volt minden.

aztán nagy nehezen leküzdöttük a táplálékot, egy darabig heverésztünk a nappaliban, néha valamelyikünk felvetette, hogy a karácsonyfát csak fel kéne díszíteni, mire a másik azonnal lehurrogta - végül folyamatosan mantrázva (hátha elhisszük), hogy "karácsony van", ráaggattunk ezt-azt a drótra - egy darabig döbbent csendben néztük a végkifejletet, aztán kínunkban kicsit röhögtünk és este 8-ra le is szedtük a kompozíciót, végre kikapcsoltuk a rádió karácsonyi nótaestjét, megnéztük a Die Hardot, mert Balázs szerint az nagyon karácsonyi, másnap meg felkerekedtünk és minden szülői házban 2 napig ettünk, hogy legyen szilveszterre elég tartalék, ha netán megint nem lenne kedv a főzéshez.

végül előrelátóan már 30-án összeraktam az alábbi lencsesalátát (utóbb kiderült, hogy nagyon helyesen), ami elég pörfikt darab lett.

fűszeres lencsesaláta (mujadarra)

fűszeres lencsesaláta (mujadarra)

hozzávalók

  • 15 dkg vörös rizs
  • 20 dkg zöld lencse
  • 1 babérlevél
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér, lereszelve
  • 1.5 tk római kömény
  • 0.5 l zöldségalaplé
  • petrezselyemzöld, menta (koriander)
  • natúr joghurt a tálaláshoz
  • főtt tojás a tálaláshoz

know-how

  1. a vörös rizst a zacskón levő utasítások alapján megfőztem.
  2. az egyik fej hagymát apróra kockáztam, kevés olajon dinsztelni kezdtem, amikor majdnem kész volt, hozzáadtam a zúzott fokhagymagerezdeket és a lereszelt gyömbért - addig kavargattam, amíg elkezdett jó illata lenni.
  3. erre az alapra tettem az átöblített zöld lencsét (ami salátának tökéletes, ráadásul nem kell előáztatni), átkevertem és felöntöttem a zöldség alaplével - kb. 20 perc alatt készre főztem (figyeltem, hogy semmiképp ne főjön szét).
  4. amíg a rizs és a lencse főtt, a másik fej hagymát nagyon vékonyra csíkoztam, megszórtam a római köménnyel és kevés olajon, egészen kis lángon aranybarnára sütöttem - ha nagyon száraz lenne, egy kis vizet lehet aláönteni.
  5. a megfőtt rizst és lencsét összekevertem, tányérra szedtem, megszórtam a durvára vágott zöldfűszerekkel, tettem rá egy kanál sült hagymát, végül a felnegyedelt tojást is. a joghurtot mindenki magának tette rá.

forrás

mujaddara


ui.: másnap reggel összekaptam magam, és új koncepció mentén kidekoráltam a drótot, amiből a képen ugyan sok nem látszik, a Luca-búzámból viszont igen. legyen elég ennyi.

christmas decor