72.

nem vagyok nagy barátja a vajas krémeknek, de anya valamiért szereti őket, ez meg itt az ő tortája - ráadásul a receptben is ez volt a krém, úgyhogy égi jelnek vettem eme csodás együttállást és nekiugrottam - a torta körbekenéséig egészen jól elvoltam a krémmel, akkor viszont elég sokszor eszembe jutott, hogy fck.fck.fck. legközelebb kekszet sütök, de legalábbis egy darabig nem lesz újabb vajas krém erre.

egyébként a torta belseje teljesen sima piskótatekercs, amit soha nem csináltam még, szóval eléggé ideje volt már.

(külön felhívnám a figyelmet a csöcsöket formázó habcsókjaimra - életem első habcsókjai ők, amik habcsóknak néznek ki, bár sajnálatos mód ehetetlenek lettek - valószínűleg a felére csökkentett cukormennyiség és az 5 dkg keményítő okán - , de dekorálni jók lesznek a következő 10 évben, merthogy 4 tojásfehérjéből csináltam úgy 372 darabot.)

málnakrémes csíkos torta

málnakrémes csíkos torta

hozzávalók

  • a piskótához
  • 6 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 6 ek cukor
  • csipet só
  • a málnapüréhez
  • 30 dkg mélyhűtött málna
  • 6 dkg cukor
  • a vajkrémhez
  • 3 ek méz
  • 6 dkg cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg málnapüré

know-how

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjékből egy csipet sóval és 1 ek cukorral kemény habot vertem.
  2. a sárgáját 5 ek cukorral fehéredésig kevertem, majd két részletben beleszitáltam a lisztet és egy szilikon spatulával homogénre kevertem. ehhez a masszához adtam két részletben a felvert tojásfehérjét és óvatosan összeforgattam vele.
  3. a masszát egy nagy méretű, sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítottam és megsütöttem (cc. 15 perc vagy amíg szép világosbarna nem lesz).
  4. a megsült piskótáról óvatosan lehámoztam a sütőpapírt, porcukorral meghintettem és egy tiszta konyharuhába tekertem (a porcukor miatt nem fog beleragadni a konyharuhába) - így hagytam kihűlni.
  5. a málnapüréhez a fagyott málnát a cukorral egy lábasban közepes hőfokon addig melegítettem, amíg a cukor el nem olvadt - a tűzhelyről levéve botmixerrel összeturmixoltam, majd egy szűrőn keresztülpasszíroztam. (nem lett szükség az egész adagra, de egy zárható üvegben sokáig elvan a hűtőben: palacsintára, reggeli müzlibe pont jó).
  6. a vajkrémhez a mézet és a cukrot egy lábasban alacsony hőfokon összemelegítettem, amikor a cukor felolvadt, növeltem kicsit a hőn és addig hagytam - néha megkeverve -, amíg előbb kicsi, majd nagy buborékok keletkeztek a felszínén.
  7. amíg ez készült, a tojások sárgáját egészen habosra kevertem, majd folyamatos keverés mellett a forró cukorszirupot egyenletes sugárban hozzáöntöttem. a keverést addig kell folytatni, amíg az edény el nem hűl.
  8. amikor már nem volt meleg a keverőtál, több adagban hozzáadtam a vajat a masszához.
  9. az összes vaj hozzáadása után még további egy percig hagytam a gépet keverni, hogy a krém tényleg szép sima legyen, ezután hozzáadtam a 10 dkg málnapürét, elkevertem és felhasználásig hűtőbe tettem.
  10. a kihűlt piskótát kitekertem, a hosszabbik oldal mentén 3 db 10 cm-es csíkra vágtam - a csíkokat megkentem a krém 3/4-ével és elkezdtem feltekerni őket: amikor egynek a végére értem, kevés krémmel hozzáragasztottam a következő csíkot és folytattam a tekerést.
  11. a feltekert piskótát talpra állítottam, körbekentem a maradék krémmel, dekoráltam a tetejét és átadásig hűtőben tartottam.
  12. Ottolenghiék szerint a legjobb az összeállítás napján, de nekem másnap is oké volt.

forrás: Ottoleghi - H. Goh: Sweet + egy video

raspberry stripe cake