budafoki

kaptam Timitől néhány csicsókát, pár nap múlva meg merő véletlenül elém került egy csicsókás pogácsa receptje (a Budafoki élesztő instagramján)*. és ami még nagyobb véletlen mostanában: volt élesztőm is. (Budafoki, nyilván, ami a véletlennek már-már a hihetetlenbe átcsapása.)

gondoltam, ennyi véletlen csak jelent valamit, úgyhogy megsütöttem a csicsókás pogácsát.

* a leírás elég nagyvonalú ahhoz, hogy sütési gyakorlat nélkül teljes kudarcra legyen ítélve a projekt (fél doboz tejföl - wtf?!) - úgyhogy Balázsnak idevezetem, hogy ez egy haladó szintű recept, a mennyiségek egy része ezért esetleges benne. (mondjuk bármennyire is igyekszem optimista lenni, sajnálatosan biztos vagyok abban, hogy a következő nagyon hosszú időszakban Balázs nem fog magányosan üldögélni valamelyik európai országban 1-2 heteket és üres estéit pogácsasütéssel elütni - úgyhogy ez egy elég felesleges idevezetés volt.)

illetve: Limara receptjét járatlan utakért el ne hagyd.

csicsókás pogácsa

csicsókás pogácsa

hozzávalók

  • 37.5 dkg liszt (28 magas sikértartalmú, 9.5 világos rozs)
  • 2 dkg élesztő
  • 20 dkg csicsóka megfőzve
  • 10 dkg kacsazsír
  • 9 g só
  • 3-4 tk joghurt
  • tej az élesztő felfuttatásához
  • tej a tésztába
  • 0.5 tojás a pogácsák lekenéséhez a végén
  • tökmag (opcionális)

know-how

  1. az élesztőt kevés, 1 tk cukorral elkevert langyos tejben felfuttattam.
  2. a csicsókát megfőztem, még melegen krumplinyomóval áttörtem, és hozzáadtam a 10 dkg kacsazsírt - hagytam kihűlni.
  3. a liszteket összekevertem a sóval, hozzáadtam a felfutott élesztőt és elkezdtem bedagasztani a tésztát.
  4. a zsíros csicsókapürét kanalanként adtam hozzá.
  5. mivel az összes püré hozzáadása után sem állt össze a tésztám, első körben hozzáadtam 3-4 tk joghurtot (púpos kanállal). a tészta még ekkor se hasonlított az elvárt állagú tésztához, úgyhogy öntöttem bele egy kis tejet (a kicsi tényleg azt jelenti, hogy keveset) - hagytam a gépet, hogy kicsit beledolgozza a tejet a tésztába, aztán ment bele még egy kis tej - és ekkor lett jó a tészta: közepesen lágy, az edény falától szépen elváló.
  6. a tökmagot itt körül adtam hozzá, elég sokat, mert szeretem a tökmagot a pogácsában.
  7. 20 percig pihentettem.
  8. majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtottam és 4 cm-es szaggatóval kiszaggattam, meleg helyen újabb 40 percig kelesztettem, lekentem a felvert tojással és 175 fok, légkeverésen szép barnára sütöttem.

'pogacsa' with jerusalem artichokeps: kimondottan jó pogácsa, még másnap is.